Högtryckstvätt TEST: 8 bästa högtryckstvättarna vi testat 2023

En högtryckstvätt sprutar vatten med en hastighet på uppåt 40 gånger den som en vanlig trädgårdsslang når upp i. Det säger sig självt att effektiviteten blir enorm. Högtryckstvätten är med andra ord perfekt för rengöring av allt från fordon till ytor av olika slag.

När du väljer högtryckstvätt finns dock en hel del att fundera över. Ska man prioritera flexibilitet framför högsta möjliga tryck? Behövs en lång slang? Vill du ha kemtank?

I det här omfattande testet har vi sammanställt åtta testvinnande produkter, som alla är bra på något sätt. Vi listar till exempel den bästa batteridrivna högtryckstvätten, det bästa premiumvalet och den bästa produkten för proffs. Men en av produkterna blir också utsedd till bästa högtryckstvätt överlag.

Visa hela +

Husqvarna PW 360

Bästa högtryckstvätt till hus, bil och båt

Husqvarna PW 360 bäst i test
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 145 bar Slang: 10 m (stålförstärkt) Vatten: 410-500 l/h Vikt: 22,7 kg Pump: Metallpump Storlek: Fullstor tvätt Övrigt: Självsug 1 m

9.3 PRISVÄRD
9.2 RENGÖRING
9.2 FUNKTIONER
9.0 BYGGKVALITET

 

Prisvärd högtryckstvätt med lång slang

Husqvarna PW 360 är en högtryckstvätt som tagit mycket av det bästa från övriga tillverkare och satt ihop en konstruktion som verkligen levererar på de punkter som är viktigast: prestanda, slanglängd och tvättresultat.

Trycket är utmärkt. Det roterande munstycket får bort ingrodd smuts utan att vi behöver arbeta med allt för mycket kem, även om det förstås är mer skonsamt för dina prylar om du först använder lite rengöringsmedel.

Högtryckstvätten har slangrulle så att du enkelt kan förvara slangen mellan användningarna. Slangen är för övrigt väldigt följsam, och går därför även bra att tvätta rent med när det är kyligt ute. Vissa slangar blir styva och svåra att sträcka ut i kallare väder, men denna fungerar bra både när det är varmt och när det är kallt. Extra plus för att den är ovanligt lång.

Husqvarna PW360 är bäst i test eftersom denna högtryckstvätt ger bra tvättresultat direkt ur kartongen och för att den är konstruerad så att du lätt kommer åt även på längre avstånd.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ava Evolution P60

Prisvärd högtryckstvätt till den som föredrar tvätt med kem

Högtryckstvätten Ava Evolution P60 som blir bäst i test
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 145 bar Slang: 8 m (stålförstärkt) Vatten: 500 l/h Vikt: 22,1 kg Pump: Metallpump (4-cylindrig) Storlek: Fullstor tvätt

9.2 PRISVÄRD
9.2 RENGÖRING
9.4 FUNKTIONER
9.0 BYGGKVALITET

 

En högtryckstvätt som inte liknar någon annan – och det är dess styrka

Ava Evolution P60 är en enormt bra högtryckstvätt, faktiskt en av de allra bästa vi har testat både rent generellt och när det kommer till Avas olika modeller. Vi var väldigt imponerade redan av Master P60 när den kom för några år sedan, men Evolution P60 tar tvätten till en helt ny nivå.

Denna högtryckstvätt ger – för pengarna – mycket bra tvättresultat. Den är ganska stark men samtidigt skonsam. Det som är viktigt att förstå är att med Avas tvättar är det viktigt att du använder deras rengöringsmedel, för metoden är att man skumtvättar allt. Det fungerar över förväntan, men innebär förstås en lite högre kostnad i och med att du måste köpa hem rengöringsmedel. Även ingrodd smuts försvinner enkelt när vi skummar.

Till skillnad från de övriga modellerna i Avas serie måste du inte använda skumtvättsystemet med denna vid enkla till medelsvåra tvättarbeten, trycket är tillräckligt för att köra utan kem om du exempelvis vill få bort mycket av den synliga smutsen på bilen eller om du ska spola rent trallen. Att tvätta altanen är för övrigt en fröjd med den här tvätten.

Vi kan tvätta allt från bilen och huset, till motorcykeln och altanen med högtryckstvätten. Trycket är rejält, så anpassa avståndet när du går på känsliga saker såsom fasad och trären trall. Aluminiumfiltret håller vattnet rent och livslängden stärkt.

Något annat vi verkligen uppskattar är hur genomtänkt konstruktionen är. Den är lätt att bära, slangen rullar enkelt in/ut och högtryckstvätten välter inte när vi drar i slangen. Slangen är mjuk och följsam. Det finns gott om förvaringsplatser på maskinkroppen och inget trillar ur såsom det kan göra på andra maskiner för du klickar i allt. Du kan också stapla allt kem ovanpå varandra eftersom även dessa tillbehör har en smart konstruktion där behållarna låser i varandra.

Norska AVA sticker ut för att deras högtryckstvättar inte bara är en kopia av de andra modellerna på marknaden, såsom man märker att många är när man detaljtestar högtryckstvättar från flera stora kända varumärken. Den gamla standarddesignen som de flesta kör på är bra, men inte revolutionerande. Avas konstruktion gör däremot allt lite bättre. Den är mer användarvänlig, ger ett betydligt bättre tvättresultat på nolltid och är enklare att förvara.

Ava Evolution P60 är den bästa billiga högtryckstvätten på marknaden, detta kan vi säga utan minsta tvekan.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kärcher K7 Premium Power

Tuff högtryckstvätt för ingrodd smuts och tvättjobb vid huset eller sommarstugan

Kärcher K7 Premium bästa premiumval
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 160 bar Slang: 10 m (stålförstärkt) Vatten: 600 l/h Vikt: 17 kg Storlek: Fullstor tvätt

8.7 PRISVÄRD
9.4 RENGÖRING
8.5 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Rimlig högtryckstvätt i premiumklassen

Kärcher K7 Premium Power är en högtryckstvätt i premiumklassen, som har massor av tillbehörsalternativ och bra rengöringsprestanda. Den räcker bra för den som vill kunna tvätta bilen och altanen. Framför allt sköljer den väldigt bra om du exempelvis snabbt vill skölja av bilen eller cykeln. Du kontrollerar enkelt trycket i flera steg genom att vrida på spolröret – du slipper därmed byta tillbehör särskilt ofta och slipper även hålla reda på en massa lösa munstycken.

Denna högtryckstvätt från Kärcher är utrustad med slangvinda baktill så att du lätt kan förvara slangen när du inte använder tvätten. Den klarar även relativt hög ingångstemperatur så att du kan tvätta med varmvatten. För dig som letar efter en maskin som fixar svårt smutsade prylar så är denna modell, i kombination med varmt vatten, riktigt bra.

Slangen är bra så länge det är varmt ute, men blir lite stel när vi använder denna kallvattentvätt under kyliga höstkvällar. När den är stel är det svårt att nyttja hela längden. Men bortsett denna lilla detalj så har denna högtryckstvätt många fördelar. Exempelvis att den är så lätt att transportera och att det finns så mycket tillbehör att köpa till på sikt. Dessutom ingår det terrasstvätt.

Trots att den är fullstor och välutrustad är vikten ganska låg, så du kan bära runt på högtryckstvätten på tomten eller upp och ner för trappor.

Kärcher K7 Premium Power är ett bra premiumval för den som ska utföra tuffa tvättjobb, och som vill ha en kvalitetsmaskin.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ava Go P55

Portabel högtryckstvätt som klarar både vattenutkast och regntunna

ava-go-p55-mi-min
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 140 bar Slang: 8 m (stålförstärkt) Vatten: 450 l/h Vikt: 7,3 kg Pump: Metallpump (3-cylindrig) Storlek: Liten högtryckstvätt

9.4 PRISVÄRD
9.9 RENGÖRING
8.7 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET 

Välkonstruerad portabel högtryckstvätt med utmärkt tvättresultat

Ava Go P55 är en portabel högtryckstvätt som både är lätt att bära, smidig att förvara och grymt kompetent när det kommer till rengöring. Slangen är följsam, och hela åtta meter lång trots det lilla formatet på maskinen. Eftersom tvätten inte är långsmal på höjden står den stabilt på marken även om vi rycker och drar i slangen.

Den portabla högtryckstvätten från Ava har en välbyggd konstruktion. Byggkvaliteten är hög. Zoomlansen kan expanderas vilket gör att du kommer åt även på hög höjd.

Du rullar själv ihop slangen och placerar den mellan handtaget och maskinkroppen. Till en början tycker vi att det är lite bökigt att bära den så, men med tiden vänjer vi oss. På maskinkroppen finns det även plats för munstyckena. Vi hade gärna sett att det var samma klick i-lösning här som på Evolution eftersom det annars är lätt att de trillar ur, men det fungerar ändå godkänt.

Avas högtryckstvätt har, trots sin smidiga storlek, rejält bra tryck. Det är inga problem att tvätta bilen, altanen eller taket med den här modellen. Kör du Avas skumsystem blir det rent på nolltid. Utan skum är den inte fullt lika effektiv vid ingrodd smuts, då får du låta den jobba lite mer. Men du köper troligen den här modellen just för att den är så lätt att ta med sig till sommarstugan eller båten, och då behövs sällan ett högt tryck.

Denna högtryckstvätt kan anslutas till vattenutkast, men kan även suga vatten om du köper till Avas sugslang. Det innebär att du kan hämta vatten från en sjö eller från en regntunna, vilket är extra bra i det portabla segmentet då man långt ifrån alltid har tillgång till ett vattenutkast när man är på språng.

Ava Go P55 är en mycket kompetent högtryckstvätt. Den rengör i nivå med många fullstora högtryckstvättar i samma prisklass, men har fördel i sitt kompakta format och att den även kan suga vatten. Detta är ett mycket bra köp till nyblivna husägare, eller till sommarstugan.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Black+Decker BCPC18D1

Ultramobil högtryckstvätt som kan vattna från sjön eller regntunnan

blackanddecker-BCP
Typ: Batteridriven högtryckstvätt Tryck: 24 bar Vatten: 120 l/h Slang: 6 m (med flottör) Effekt: 18 V Vikt: 2,5 kg Storlek: Ultrakompakt

8.2 PRISVÄRD
7.3 RENGÖRING
8.5 FUNKTIONER
8.4 BYGGKVALITET

Har du verktyg från B&D kan du använda samma batteri till denna batteridrivna högtryckstvätt

Black+Decker BCPC18 är en batteridriven högtryckstvätt för dig som saknar tillgång till strömuttag. Du behöver inte ens en vattenslang utan kan doppa den medföljande slangen i en regntunna och börja vattna. Slangen är ganska lång men också något stel.

Denna portabla högtryckstvätt är batteridriven, och pumpar på i drygt 20 minuter på det batteri vi får med testenheten. Munstycket har fem olika lägen. På det svagaste läget, som kan tänkas lämpa sig för bevattning av blommor, är trycket väldigt milt. Sedan finns ett läge där strålen blir väldigt koncentrerad och man kan då få bort lite mer ingrodd smuts, men långt ifrån lika mycket som med en större högtryckstvätt. Här handlar det mer om att spola av saker. Det koncentrerade läget blir heller inte särskilt tidseffektivt.

Utöver dessa lägen har du både 15-, 25- och 40-graders läge. Det är oklart om du har nytta av så många lägen på en så enkel maskin, men bredare stråle är alltid smidigt om du vill spola av större ytor fort. Munstyckena får vattnet att pulsera lite, antagligen för att det ska bli mer effektiv smutsborttagning. Är det intorkad lera får den jobba lite, men den klarar faktiskt av att få bort en hel del.

BCPC18 har dubbla filter vilket gör att den inte sätter igen lika ofta som vissa konkurrenter gör. Däremot har den inte delbar lans så den tar mer utrymme i förvaringsskåpet. Men du kan såklart plocka bort hela lansen, och så även pistolen, för att kunna rengöra alla delar.

Black+Decker BCPC18 är en bra batteridriven högtryckstvätt om man ser till dess målgrupp. Saknar du vattenutkast eller vill slippa långa vattenslangar över gräsmattan är detta en utmärkt produkt att ha i sin arsenal. Detsamma gäller om du bara vill ha något enkelt och litet för att snabbt kunna spola rent bilen eller cykeln.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna PW480

Högtryckstvätt som klarar varmt vatten och har justerbart tryck

Husqvarna-PW-480
Typ: Högtryckstvätt varmvatten Tryck: 140 bar Vatten: 540-610 l/h Slang: 13 m (stålförstärkt) Pump: Pumphuvud i mässing Vikt: 30 kg Storlek: Fullstor

8.2 PRISVÄRD
9.3 RENGÖRING
7.8 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

Kraftfull högtryckstvätt med varmvatten och lång slang

Husqvarna PW480 är inte den starkaste högtryckstvätten vi har testat, men den har prestanda nog för att räcka gott för den genomsnittlige husägaren. Men det som får denna modell att sticka ut är att den klarar vatten upp till 60 grader. Det gör att husägare som ofta tvättar svår ingrodd smuts med varmvatten, men som kanske inte har behov av ett jättemaxat tryck, har en väldigt lagom modell i PW480. Det gör också att den blir väldigt prisvärd.

Du kan dessutom justera trycket, så att du kan ställa ner det om du ska tvätta mer känsliga ytor.

Denna högtryckstvätt från Husqvarna har en lång och följsam slang som inte blir stel eller liknande även om det är kallt ute. Därför kan du använda hela slanglängden när du rör dig runt bilen. Slangen är nästan 13 meter så du kommer runt bilen, och du kan tvätta fasaden eller uteplatsen utan att behöva flytta på maskinen särskilt ofta. Den står också stadigt på uppfarten.

Slangvindan rullar smidigt upp slangen när du är klar. Sedan fäller du ner teleskopshandtaget och rullar in den i förrådet för smidig förvaring.

Husqvarna PW480 är kanske inte den högtryckstvätt som levererar högst byggkvalitet eller någon imponerande innovationsförmåga. Men däremot har man lyckats kombinera ett lagom tryck ihop med varmvatten och en lång, bra slang och detta gör att den bockar av många av de faktorer som är viktigast för husägare.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl RE 362 Plus

Högtryckstvätt för dig som tvättar varje dag och vill spara på kroppen

Testvinnande högtryckstvätt för proffs som ligger i ett bagageutrymme
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 180 bar Slang: 15 m (stålförstärkt) Vatten: 1 000 l/h Vikt: 92 kg Pump: Mässingpump (lågvarvs) Storlek: Fullstor

8.5 PRISVÄRD
9.6 RENGÖRING
9.3 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

Genomtänkt och mångsidig högtryckstvätt för den lilla firman

Stihl RE 362 Plus är en högtryckstvätt för professionellt bruk. Dess stora fördel har den i att du får en kraftfull högtryckstvätt som klarar 60-gradigt varmvatten i tilloppsanslutningen, samtidigt som den är ergonomisk och har en konstruktion som gör den lätt att fälla ihop och ta med i firmabilen. Högtryckstvätten blir på så vis mycket mångsidig.

Denna högtryckstvätt för proffs har mycket bra prestanda. Den får rent allt vi kastar i dess väg. Framför allt sköljer den väldigt effektivt stora ytor. Dessutom har den dubbla rengöringsbehållare så du kan tanka upp den och sedan bli klar med arbetsuppgiften utan att behöva trassla med påfyllning. Du kan också förbereda dubbla spolrör med olika munstycken på vardera, och förvara bägge på maskinen.

Slangen är lång och håller sig mjuk och följsam även i kyliga miljöer. Den är lätt att sträcka ut och lika enkel att rulla upp på slangvindan.

Stihl RE 362 Plus passar dig som tvättar ofta och mycket, och därför vill ha en ergonomisk arbetsmiljö.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl RE 130 Plus

Välbyggd högtryckstvätt för den som ska tvätta bilen

stihl-re-130
Typ: Högtryckstvätt Tryck: 135 bar (170 maxtryck) Slang: 9 m (stålförstärkt) Vatten: 420-500 l/h Vikt: 21,2 kg Pump: Pumphuvud av aluminium Storlek: Fullstor tvätt

8.0 PRISVÄRD
8.5 RENGÖRING
7.5
FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Högtryckstvätt som är lagom för det mesta

Stihl RE 130 Plus har ett bra maxtryck och levererar bra rengöringsresultat. Du kan absolut använda den här högtryckstvätten för det mesta runt huset, till exempel att tvätta motorcykeln eller rengöra fasaden. Trycket är ställbart så att du kan anpassa tvättandet efter uppgift och yta. Du kan tvätta med vatten upp till 40 grader.

Högtryckstvätten har en följsam, förstärkt slang som är ganska standard i längd. Slangen rullar lätt upp på vindan när du är klar. Den har också, som brukligt, ett teleskopshandtag som kan fällas vid förvaring.

Konstruktionen är densamma som vi ser hos de flesta andra högtryckstvättar, det gör också att de tillbehör som passar till många andra märken (såsom munstycken, lansar, slangar och annat) även passar till denna. Dock har denna hög kvalitet på många inre delar. Den har till exempel pumphuvud av aluminium och en borstlös induktionsmotor. Här betalar du för bra kvalitet. Högtryckstvätten från Stihl måste dock ändå förvaras i plusgrader eftersom allt som är av plast kan frysa sönder.

Stihl RE 130 Plus gör ett bra jobb när det kommer till det mesta, men ligger samtidigt ganska högt i pris och har inget som gör att den riktigt sticker ut från konkurrensen. Men får du tag på den för ett bra pris är det absolut ett bra köp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Högtryckstvätt – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt fungerar genom att den har en pump som trycker ut vatten och luft i en mix så att du får en stark luftblandad vattenstråle som rengör dina saker utan att slösa allt för mycket vatten.

Hur stark högtryckstvätt behöver man?

Hur stark högtryckstvätt man behöver beror på vad man ska tvätta. Om det är ingrodd smuts, mossa, asfaltsrester och annat behövs mer tryck och bättre skölj, upp emot 150 bar. Medan den som bara ska tvätta altanen och skölja av cykeln klarar sig med en på upp emot 130 bar.

Köpa högtryckstvätt – köpråd

Den som ska köpa en högtryckstvätt måste först bestämma vad den tänkt använda den till. Ska du ta med dig högtryckstvätten till sommarstugan? Finns det tillgång till vattenutkast på platserna du tänkte använda den på? Ska du rengöra trallen och tvätta bilen eller ska du även tvätta bort oljespill (kräver proffsmaskin med varmvatten)?

Checklista: Tänk på det här när du köper högtryckstvätt

  • Vad du ska tvätta avgör valet. Ska bara bara tvätta trallen och skölja av husfasaden räcker det med en enkel högtryckstvätt upp till runt 130 bar. Ska du även tvätta bort asfaltrester på bilen och rensa bort mossa och alger från plattor på uteplatsen bör du gå upp emot 150 bar. Vill du kunna tvätta bort olja och annat krävs varmvatten, de flesta tvättarna har upp till 40 grader men det finns även semiproffs-modeller som har stöd för upp till 60 grader.
  • Funktioner. De flesta högtryckstvättarna ansluts till ett vattenutkast, men det finns de som även kan kopplas om och sedan pumpa upp vatten ur exempelvis en vattentunna eller en sjö. En annan funktion är upprullning av slang, på vissa modeller finns en slangvinda, på andra måste du samla ihop och hänga upp slangen själv.

Så testar vi varje högtryckstvätt

Vi testar varje högtryckstvätt genom dels rena prestandatester, dels vardaglig användning över tid. I prestandatestet tvättar vi bort mossa från berg, vi testar hur mycket den sliter på en målad träplanka, hur mycket den nöter på trären planka med mera. Under tiden undersöker vi även vad vi kan göra för att påverka slutresultatet, är trycket exempelvis ställbart eller kan vi bara variera det manuellt genom att röra oss mot/från det vi tvättar.

I den vardagliga användningen gör vi allt från att tvättar bil, motorcykel, cykel och husvagn. Om högtryckstvättens tillverkare skriver att den är portabel tar vi även med den till båtklubben och tvättar båten. Allt för att få ett så bra heltäckande intryck som vi kan.

Vi undersöker garantier, materialval, hållbarhet, följsamhet och en lång rad andra faktorer. Slutbetyget utgår från hur prisvärd högtryckstvätten är, helt enkelt vad du får för dina pengar.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo