STORT TEST: Stiga A 1500 Experience – kabelfri robotgräsklippare

Stiga Experience A 1500 robotgräsklippare på en gräsmatta med ett växthus i bakgrunden

En lätt robotgräsklippare som vänder tidseffektivt”

Kommentar från recensenten

Gräsmatta rek storlek: 1 500 kvm Gräsmatta som vi anser den klara: Test pågår Kräver begränsningskabel: Nej Programmering: App (bluetooth, 4G, GPS) Kniv: Pivot (3 rakblad) Klippbredd: 18 cm Klipphöjd: 2-6 cm Lutning gräsmatta: 45 % Storlek: 54,5×40,5×24,5 cm Vikt: 8,5 kg

Hur bra är den?

Stiga Stig-A 1500 är en godkänd robotgräsklippare utan slinga. Den kommer med både för- och nackdelar, såsom exempelvis snabba vändningar i kantgräns och en bra byggkvalitet, samt en betallösning där du på sikt betalar för arbetstimmar istället för telefonabonnemang.

Se hur Stiga Experience A 1500 klarar sig mot konkurrenterna i vårt stora jämförandetest: Robotgräsklippare bäst i test

Plus
 • Lätt att lyfta
 • Vänder tidseffektivt vid kantgräns
 • Bra att kunna placera laddstationen utanför gräsmattan
Minus
 • Bitvis buggig mjukvara under installation
 • Något svag GPS-lösning
 • Lite slarviga klipplinjer (men det syns inte när den gått ett par dagar)

Innan du köper den här robotgräsklipparen, tänk på att: Du behöver bra GPS-mottagning på din tomt. Har du en tomt med en massa träd och byggnader runtom på gräsmattan är det inte jättebra förutsättningar för en robotklippare utan begränsningsslinga. Gräsmattan bör vara fri från höga objekt som skymmer satellitsignalen. Det går att köpa till ett tillbehör som du placerar på hustaket för att förstärka signalen.

Visa +

Testresultat

Installation?

6.7

Stiga Experience A 1500 robotgräsklippare med öppen lucka, parkerad i sin laddstation
 • I PAKETET Laddstation, robotgräsklippare, förlängningskabel och manual
 • PROGRAMMERING Mobilapp
 • UPPKOPPLING Mobilnät (4G), bluetooth för första anslutning till mobilen
 • GPS Ja
 • Ultraljudssensor Ingen uppgift

Installation
Det är tidskrävande att komma igång med Stigas robotgräsklippare. Själva idén att du ska joystick-styra robotgräsklipparen längs kantgräns är briljant, men lösningen känns inte helt färdig ännu. Du kan till exempel inte backa för att sudda om du kört fel, det får du korrigera i efterhand. Går du in och försöker korrigera under själva installationen är det lätt hänt att du får börja om för att appen bara står och laddar. Detta händer även om du stöter på andra problem. Exempelvis försvinner hela kartan vid ett tillfälle och vid ett annat börjar robotgräsklipparen att klippa gräset fastän vi ännu inte hunnit fastställa vägen tillbaka till laddstationen (den fick för sig att installationen var klar för att den körde in i en kruka när den skulle testa gränsen). Efter att vi börjat om en handfull gånger bestämmer vi oss för att göra grundinstallationen på en liten zon, och sedan bygga ut den med fler zoner när hemgång med mera är på plats. Efter ett par försök får vi till en felfri installation där uppkopplingen i appen håller sig stabil och vi kan spara allt.

Testet pågår i skrivande stund och vi återkommer med mer information om zon-addering, no go-zoner mm.

Tänk på det här
Den inbyggda GPS-lösningen är något känslig (jämfört med andra robotar vi har testat). Den är absolut inte dålig, bara mer känslig än väntat. Har du ett högt hus eller träd i närheten kan du köpa till ett tillbehör som stärker signalen. Men det viktiga nu initialt är att du säkerställer att placeringen av stationen är sådan att den verkligen har fri sikt mot himlen och gärna 5-10 meter till närmaste höga objekt.

En klar fördel med Stigas robotgräsklippare är att du kan placera laddstationen utanför gräsmattan, och sedan skapa en genväg till platsen som den står på. Många andra slinglösa robotgräsklippare måste stå på kantgränsen till gräsmattan, det slipper du med denna.

Prestanda?

8.2

Stiga Experience A 1500 hjulmönster
 • REK STORLEK Upp till 1500 kvm

Storlek på gräsmatta
Stiga Stig-A 1500 Experience rekommenderas för gräsmattor upp till 1 500 kvadratmeter. Vi testar detta just nu.

Stiga Experience A 1500 klipper i parallella linjer. Den börjar i en ände av installationen och klipper sedan ömsom hit, ömsom dit, tills den når andra sidan eller beöver åka hem och ladda. Något vi verkligen uppskattar med Stigas kabelfria robotgräsklippare är dess rörelsemönster varje gång den kommer till kantgränsen och ska vända. Det finns slinglösa robotgräsklippare på marknaden som tar tid på sig vid varje vändning, för att de har ett onödigt komplicerat rörelsemönster, vilket gör att de slösar viktig klipptid, men så är inte fallet med denna – den vänder snabbt och med helt okej precision. En smärre nackdel initialt är att den missar lite grästuvor här och var för att den inte kör perfekta parallella linjer, men det löser sig efter någon vecka när den hunnit gå över ytan ett par gånger och nu bara underhållsklipper.

Terränghantering
Stiga A 1500 är ganska låg framtill. Det gör att den, vid gropar och andra ojämnheter, tenderar att uppfatta dessa som kollisioner. Man hade gott kunna ta av en bit av nederkanten på chassit framtill för att ge den någon centimeter högre markfri gång.

Problemlösningsförmåga
Vi har ännu inte testat denna robotgräsklippare tillräckligt mycket för att kunna ha en initial åsikt.

Byggkvalitet & Design ?

8.9

Stiga Experience Stig-A 1500 helbild
 • VATTENTÄT Ingen uppgift
 • LED-BELYSNING Nej
 • MATERIAL Plast

Byggkvalitet
Konstruktionen är riktigt bra vad gäller vattentäthet, IP-klassningen är hela IPX6 vilket innebär att du kan spola av den med trädgårdsslangen eller råka dränka den i dammen.

Konstruktion
Robotgräsklipparen har fyra hjul. De två bakre är rejäla hjul med bra mönsterdjup. De två framhjulen är bara enklare stödhjul. Den väger en del – jämfört med de lättaste robotgräsklipparna i samma storlek väger den nästan det dubbla. Men å andra sidan inte så mycket att man inte orkar lyfta hem den om den kört fast. Förmodligen är det batteriet som utgör en stor del av vikten för den kan vara ute och klippa tre timmar i sträck, vilket är en fantastisk siffra.

Pivotknivarna sitter synliga utan skyddstallrik över. Det brukar innebära att det fastnar en del gräs runt skruven, vilket i sin tur gör dem mindre rörliga. Det återstår att se om det problemet finns på denna robotgräsklippare med.

Det finns en högtalare på Navimow som gör ett litet motorstartljud varje gång den startar knivdiskmotorn, det är ett kul alternativ till det varningsljud som andra robotgräsklippare har. Dess röst kan även informera dig om annat, såsom förlorad signal, uppkoppling till mobiltelefon mm.

Funktionalitet ?

8.2

Stiga Experience Stiga-A 1500 gränssnitt i app

Funktioner
Detta är en robotgräsklippare som inte behöver någon begränsningsslinga och det är förstås det mest intressanta med den. Noggrannheten i systemet uppges ligga på två centimeter, något vi testar just nu.

Här finns inte särskilt många funktioner i övrigt. De mest noterbara är regnsensor och möjligheten att ställa klipphöjd elektroniskt. Det finns även stöldskydd.

Du väljer mellan att ställa in ett klippschema eller något som kallas för Spot Cut. Klippschemat anges i pass om maximalt 2,5 timme, så du kan alltså inte ställa ett arbetsschema som exempelvis täcker 9-16, utan du får dela upp det i flera pass. Antagligen hänger den här lite märkliga lösningen samman med att Stiga har ett upplägg där du efter första året betalar för arbetstimmar. I skrivande stund kostar det ungefär 350 kronor för att få en gräsmatta runt 1 000 kvadratmeter klippt hela säsongen. Räcker inte timmarna kan du köpa till fler.

Tillbehör ?

8.2

Stiga Experience A 1500 bakifrån
 • ANTAL TILLBEHÖR 3 st

Vad ingår?
Det ingår en robotgräsklippare, en laddstation, och en manual.

Prisvärdhet ?

7.9

Stiga Experience A 1500 sidan
 • VAD GILLAR VI BÄST Att den vänder så tidseffektivt och därför blir snabb på ytan

Värd pengarna?
Testet pågår fortfarande


Om testet

Vi långtidstestar Stiga Stig-A 1500 Experience, en kabelfri robotgräsklippare som alltså inte behöver att du gräver ned en begränsningsslinga i trädgården. Testet påbörjades i juni 2023 och kommer att pågå hela våren, sommaren och hösten.

Vi kommer att testa robotgräsklipparen på olika typer av gräsmattor. Till vår hjälp har vi ett antal husägare som ställer upp och låter oss testa robotgräsklippare på deras tomt. Vi roterar ett stort antal robotgräsklippare mellan dessa gräsmattor för att se vad de klarar (och inte klarar) av. Gräsmattorna har alla sina olika utmaningar. På så vis hittar vi svagheter och styrkor hos de olika klipparna.


Stiga Experience A1500 jämfört med två konkurrenter

Konkurrent 1: Husqvarna Automower 320 Nera

Logga

Husqvarna Automower 320 Nera är en robotgräsklippare för gräsmattor runt 2 200 kvadratmeter, och den minsta av Husqvarnas helt trådlösa robotgräsklippare. Vi väntar på att få hem recensionsexemplar av den modellen. Priset är ungefär 15 000 kronor högre än Stiga Stig-A 1500.

Konkurrent 2: Segway Navimow H1500E

Segway-navimow-H1500E-test

Segway Navimow H1500E är en något mer användarvänlig robotgräsklippare med fler funktioner och ett mer stabilt GPS-system. Dock vänder den ganska långsamt vid kantgräns och det gör den mindre tidseffektiv. Stigas robotgräsklippare har även fördel i att den är så lätt. Kör den fast kan du enkelt lyfta och flytta på den.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo