Guide: Installera robotgräsklippare i 5 steg

Det är enkelt att installera en robotgräsklippare, i alla fall när du fått koll på den övergripande installationsprocessen. Här guidar vi dig igenom installationen steg för steg.

När du har köpt en robotgräsklippare är det dags för nästa steg: att installera den.

Funderar du fortfarande på vilken robotgräsklippare du ska köpa? Läs vårt stora test för att se vilka som fungerar på din gräsmatta.

Snabbguide för installation av en robotgräsklippare – steg för steg

 1. Bestäm placering: Bestäm var du vill placera laddstationen. Marken ska vara i våg och ytan ska vara jämn. Det ska finnas tillgång till ett vägguttag.
  Om det är en Om du har köpt en robotgräsklippare som går på slinga passar du på att lägga ut slingan medan robotklipparen laddas.är det viktigt att det finns utrymme nog åt alla håll för att robotgräsklipparen ska kunna utföra sitt specifika rörelsemönster för att ta sig in i laddstationen. Hur stor fri yta den behöver framgår av manualen men vanligen är det en meter framför öppningen av stationen.
  Är det en robotgräsklippare som fungerar utan slinga placeras vanligen stationen rakt in mot gräsmattan. Dock gäller det med dessa robotklippare att du inte är för nära huset eller höga träd eftersom de behöver fri sikt mot himlen för bästa möjliga GPS-signal.
 2. Ladda robotgräsklipparen: Koppla strömkabeln till laddstationen och placera din robotgräsklippare i stationen så att den laddas.
 3. Lär robotgräsklipparen vad som är din gräsmatta: Nu är det dags att märka ut den yta som robotgräsklipparen ska klippa.
  Om du har köpt en robotgräsklippare som går på slinga så fungerar begränsningsslingan som ett staket för din robot. Lägg ut begränsningsslingan på gräsmattan så att den omger gräsmattan samt de öar du vill skapa på gräsytan för att rita upp no go-zoner. Fäst begränsningsslingan med peggar. Hamra ned märlor med gummiklubba över tråden ungefär varje halvmeter. Slingan ska ligga dikt an marken.
  Om du har köpt en kabelfri robotgräsklippare laddar du ner appen, skapar ett konto och sedan radiostyr du robotgräsklipparen runt området som ska klippas med hjälp av en joystick i appen.
 4. Programmera robotgräsklipparen: Öppna robotgräsklipparens menysystem (antingen via en display på roboten eller via appen) och ställ in klippschema och övrig funktionalitet såsom regnsensor, stöldskydd, korridorbredd och liknande.
 5. Justera för att lösa problem: Under de första två veckorna finjusterar du installationen och löser eventuella problem som uppstår samt justerar problemområden.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo