Röjsåg TEST: 3 bästa slyröjarna 2023 (bäst i test)

Vilken röjsåg är bäst i test? Vi testar röjsågar för olika stora trädgårdar och i olika prisklasser för att se vilka som är mest prisvärda. Här hittar du både röjsågen vi rankar bäst för den med skogstomt, och den bästa billiga röjsågen. Vi testar både röjsågar som drivs med bensin, och röjsågar med batteri.

Visa hela +

Husqvarna 525RX

Bäst röjsåg för husägare som vill röja både tomt, sly och diken

Husqvarna-525RX-Mark-II2-bast-i-test
Typ: Röjsåg bensin Klippbredd: 45 cm Kraft: 25.4 cm³ Drift: Bensindriven Vikt: 4,9 kg Sele: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.3 ERGONOMI
9.4 BYGGKVALITET

Snabbt avverkning på stora ytor

Husqvarna 525RX är en bensinröjsåg med gott om kraft och en väl tilltagen klippbredd. När vi testkör den märker vi direkt att det räcker att gå över ytan en enda gång – något som absolut inte är en självklarhet när det kommer till röjsågar, många behöver du svepa både fram och tillbaka över samma yta med men så är inte fallet med denna. Den trimmar snabbt ner allt från hagtornsbuskage till tjocka grästuvor.

Husqvarnas röjsåg har även fördel i att den är så väldigt lättstartad. Även om den stått över vintern får vi igång den på 2-3 drag utan att den tjurar.

Den roterar snabbt och har som sagt ganska stor klippbredd. Det gäller att du har rätt tråd för med rätt tråd har du möjlighet att röja flera gånger innan det är dags att byta tråd. En full tank räcker drygt 50 minuter i tung terräng. Efter 3-4 gånger måste vi byta tråd.

Du kan även köra klinga på den, slyklingan är väldigt effektiv om du ska röja bort buskar, medan tråden är bättre på stora gräsytor eller på äng.

Husqvarna 525RX blir bäst i test eftersom den röjer stora ytor snabbt även om terrängen är svår och sly och dylikt är av tuff karaktär. Den går också ganska tyst och ligger riktigt skönt i handen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stiga BC 535 B

Röjsåg i budgetklassen som är stark trots att den är billig

stiga-bc-535-b-basta-budget
Typ: Röjsåg bensin Klippbredd: 43 cm Kraft: 32.6 cm³ Drift: Bensindriven Vikt: 11,4 kg Sele: Ja

8.5 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
8.3 ERGONOMI
7.7 BYGGKVALITET

Bra klippbredd, kraftfull prestanda och inbjudande pris

Har du en normalstor tomt med lite gräs och något dike som ska röjas räcker Stiga BC 535 B gott till jobbet. Stigas röjsåg är inte den mest ergonomiska och välbyggda vi har testat, men har fördel i att den har riktigt gott om kraft sett till sitt pris. Det här är en röjsåg som får jobbet gjort snabbt.

Den vibrerar och låter en del, men dess största nackdel är att den väger så väldigt mycket. Det följer dock med en dubbelsele som avlastar bra för ryggen. Men det är just när det kommer till vikten som du får göra avkall för att gå ner så här mycket i pris.

Bortser vi från den lite bulkiga och ruffa byggkvaliteten så är detta en utmärkt röjsåg.

Stiga BC 535 B blir bäst billig röjsåg eftersom man satsat på riktigt bra prestanda till lågt pris, och för att det trots priset följer med en dubbelsele som avlastar över bägge axlarna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl FS 131

Rejäl men ändå lätt röjsåg i smidigt format

stihl-fs-basta-premium
Typ: Röjsåg bensin Klippbredd: 43 cm Kraft: 36.3 cm³ Drift: Bensindriven Vikt: 5,4 kg Sele: Ja

9.1 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.3 ERGONOMI
9.4 BYGGKVALITET

Rejäl slyröjare för tomt med mycket buskar och ängsmark

Stihl FS 131 är en bensindriven röjsåg som Stihl, den maxade prestandan till trots, väljer att klassa som en grästrimmer. Med slyklinga på är den dock ett riktigt monster när det kommer till att röja bort ogräs. Här ryker hallonbuskar, hagtorn och småskott av syren och hägg utan minsta bekymmer.

Bensinen räcker länge så drifttiden är mer än godkänd på denna modell. Vi sätter det i relation till den höga prestandan.

Nackdelen med Stihls röjsåg är att den är lite dåligt avvibrerad och att den har en något ettrig ljudprofil som sliter på öronen. Men på med ett par hörselkåpor och medföljande sele så är upplevelsen ändå klart godkänd. Det är mest på grund av priset vi hade förväntat oss lite mer dämpning.

Stihl FS 131 blir bästa premiumval eftersom denna röjsåg är stark, lätt och välbyggd. Den röjer stora ytor på ganska kort tid.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna 520iLX

X

Under konstruktion-logga
Typ: Röjsåg bensin Klippbredd: 45 cm Kraft: 25.4 cm³ Drift: Bensindriven Vikt: 4,9 kg Sele: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.3 ERGONOMI
9.4 BYGGKVALITET

X

Röjsåg batteri

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Röjsåg – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en röjsåg?

En röjsåg består av en rigg med en motor som roterar ett trimhuvud, och på det sitter antingen en trådrulle, en slyklinga eller en röjklinga som skär bort ogräs, sly och gräs. Med sågklingan på kan du till och med fälla mindre träd. Röjsågen har ett ”cykelstyre” som du håller i, och du föser trimmerhuvudet framför dig nära marken.

Så testar vi röjsågar

När vi testar röjsågar så testar vi dem initialt på samma ytor för att bedömningen ska bli rättvis. Vi röjer bort ogräs och sly i dikeskanter och längs med tomtgräns, därefter röjer vi av en större äng och slutligen röjer vi bort buskage bestående av hagtorn, småträd och liknande.

Vi fyller alltid tanken (eller batteriet) fullt och tar tiden på hur länge vi kan röja. Vi undersöker även om vi behöver gå över samma yta en eller flera gånger för att få en bild av hur effektivt röjsågen arbetar i olika typer av mark.

Vi utför dessa prestandatester ett par gånger och därefter använder vi röjsågen i vår vardag under flera veckors tid. När en säsong har gått låter vi en testfamilj ta över den så att vi kan utvärdera hållbarhet över tid.

Vi testar röjsågarna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo