Kaffebryggare TEST: 4 bästa kaffebryggarna 2023 (bäst i test)

Vilken kaffebryggare är bäst i test? Vi testar kaffebryggare för såväl stordrickare som för ensamhushåll, och i olika prisklasser för att se vilka som är mest prisvärda. Här hittar du både kaffebryggaren vi rankar bäst i test överlag, och den bästa billiga kaffebryggaren.

Visa hela +

Wilfa Svart Performance WSPL-3B BÄST I TEST

Bäst kaffebryggare om smaken är det viktigaste 

wilfa-performance-wspl-3b-test-piloterna-bast-i-test
Temperatur: 96 grader (varmhållning 81 grader) Bryggningstid: 4 m 17 s (0,5 liter), 4 m 50 s (1 liter), 5 m 45 s (1,25 liter) Effekt: 1 800 w Övrigt: Sladd 10 decimeter (vinklad kontakt)

9.0 PRISVÄRD
8.2 PRESTANDA
9.3 ERGONOMI
9.4 BYGGKVALITET

Udda utseende, men på ett bra sätt

Det är inte utan att man studsar lite på designen när det gäller Wilfa Svart Performance WSPL-3B. Den ser mer ut som någonting man skulle kunna hitta i ett medicinskt laboratorium än i ett kök. Med det inte sagt att den är ful. Tvärtom. Den är cool. 

Och det här är inte heller någon vanlig bryggare. Den är nämligen betydligt bättre än alla andra vi testat. Wilfa har även tänkt igenom samtliga detaljer med den här bryggaren. Den mattsvarta finishen är riktigt läcker, liksom den stilrena glaskannan och den förhållandevis långsmala vattenbehållaren (som dessutom kan plockas av). Även utloppspipen som håller filtret är en fullträff. 

En liten lärdom om att brygga kaffe: Det blir godare om du inte använder kaffekannan för att fylla på vatten i bryggaren, såvida du inte rengjort kannan riktigt noggrant. Det finns nämligen rester av gammal och bitter kaffesmak i kannan. Det är bättre att använda en separat kanna för att fylla på. Eller så ser du till att köpa en sådan här kaffebryggare, som har en avtagbar vattenbehållare, som du kan fylla på direkt från kranen. 

Tystnad, bryggning

Väl påfylld med vatten och kaffe så startas den här bryggaren med en touchknapp som lyser upp. Maskinen gör en rätt häftig och ovanlig start, där den släpper ifrån sig en rejäl ångpuff, men blir sedan nästan helt tyst under bryggningen. Du kan möjligen höra ett litet svagt brummande ljud från pumpen, men det är också allt. Behagligt. 

Filterhållaren har en lite speciell konstruktion med dubbla väggar. Den här bryggaren har nämligen en termosfunktion som ser till att det inte sker några större värmeförluster under bryggningen. Bryggningen sker för övrigt med en temperatur på 96 grader. 

Det är väldigt smidigt att både avlägsna och sätta dit hållaren, och den hänger riktigt stabilt på utloppsröret. 

Förbättrad sedan sist

Den som vill brygga lite finare kaffe kan med fördel ändra extraktionstiden, det vill säga den tid som det tar för vattnet att rinna igenom kaffet. Detta sker i ett antal hack från aktiverat droppstopp till bryggning av en halv till 1,25 liter kaffe. Vi har tidigare testat en äldre version av den här bryggaren, som inte hade någon genomströmning på inställningen 0,5 liter. Det hamnade dessutom nåde sump och vatten i kannan, men det har Wilfa åtgärdat med den här versionen av bryggaren. 

Många kaffebryggare lider av att det luktar varm plast om dem. Det gör inte den här bryggaren. Det luktar snarare fräscht och gott när man lyfter kannan från värmeplattan, något som gör underverk för totalupplevelsen. 

Det här är en i det närmaste perfekt kaffebryggare. Wilfa Svart Performance WSPL-3B brygger exceptionellt gott kaffe i tystnad, och designen lämnar i princip inget i övrigt att önska. Och så får du fem års garanti också. Klart bäst i test. 

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips HD 7546 – BÄST BRYGGARE MED TERMOSKANNA

Bäst för att brygga direkt i termoskanna

philips-hd-7546-test
Temperatur:
95 grader (varmhållning 85 grader) Bryggningstid:
3 m 45 s (halvliter), 7 m 20 s (1 liter), 8 m 45 s (1,2 liter)  Effekt: 1000 w Övrigt: Sladd 8,5 decimeter(vinklad kontakt)

8.0 PRISVÄRD
8.0 PRESTANDA
8.2 ERGONOMI
7.8 BYGGKVALITET

Ett smidigt koncept

Varför inte brygga direkt i en termoskanna? Då går det ju inte åt någon onödig energi för att hålla kaffet varmt. Dessutom får du ju ett kaffe som du sedan kan njuta av under några timmar framöver. 

Om det konceptet tilltalar dig så lär du gilla Philips HD 7546. Den inte bara brygger direkt i en termoskanna, utan gör det även riktigt bra och till ett förhållandevis lågt pris. 

Vi har förstås testat vad den här termoskanna går för, och vi får faktiskt bättre resultat än vad Philips garanterar i instruktionsboken. Direkt efter bryggningen håller kaffet en temperatur på 87 grader, något som minskat till 85 grader efter en kvart och till bara 78 grader efter två timmar (Philips skriver ”minst 65 grader” i instruktionsboken). 

Vi antar att det bidrar till värmehållningen om man plockar bort kannan från bryggaren efter bryggningen. Då står nämligen inte ventilen öppen, något som förmodligen lär kosta några grader värme. 

Stilren look

Det här är en väldigt diskret och försiktigt designad kaffebryggare, som tack vare sina mjuka linjer och finish i rostfritt stål passar in i de flesta miljöer. Vi skulle till och med vilja kalla den för snygg. Och designen är även genomtänkt. Det går till exempel väldigt lätt att läsa av vattenmängden på framsidan av bryggaren, och den är även lättanvänd. 

Utöver på/av-knappen så finns endast en huvudströmbrytare (på baksidan). Det är även enkelt att plocka bort filterhållaren, som även tål maskindisk. Det gör däremot inte termosen, ska vi påpeka. 

Fullträff

Förutsatt att bryggning rakt ned i en termoskanna är vad du är ute efter, så är det här så nära en fullträff man kan komma i det här produktsegmentet. Kaffet smakar hyfsat gott, vilket kanske inte räcker för alla, men det håller å andra sidan i upp till två timmar i kannan. 
Är du en finsmakare när det gäller kaffe så ska du nog leta vidare, men vill du ha en energismart lösning som ger dig kaffe som räcker en bra stund så har du hittat hem. 

Fri frakt, snabb leverans hos:

Wilfa Svart Precision WSP-2ABÄSTA PREMIUMVAL

Ett utmärkt val – för den som har råd… 

wilfa-precision-wsp-2a-basta-premium-test
Temperatur: 96 grader (varmhållning 81 grader) Bryggningstid: 3 m 30 s (halvliter), 5 m (1 liter), 6 m 46 s (1,25 liter) Effekt: 1840 w  Övrigt: Sladd 9 decimeter (vinklad kontakt). 

8.0 PRISVÄRD
8.2 PRESTANDA
9.3 ERGONOMI
9.4 BYGGKVALITET

Avtagbar vattentank

Har du pengarna så är Wilfa Svart Precision WSP-2A utan tvekan den bästa kaffebryggare du kan köpa. Priset är högt, men det är också en extremt väl genomtänkt produkt som levererar riktigt gott kaffe. Sånär som på att den inte maler färska kaffebönor så gör den i princip allt som krävs för att du ska få ett så gott kaffe som möjligt. 

Den har till exempel en avtagbar vattentank, som du med fördel fyller direkt med vatten istället för att använda den tillhörande kannan (det blir godare kaffe så). Den här bryggaren har dessutom utrustats med både filterhållaren och lock med dubbla lager, något som minimerar värmeförlusterna och ger en både högre och jämnare bryggtemperatur. Bryggtemperaturen ligger för övrigt på 96 grader och värmehållningen på 81 grader. 

Manuellt droppstopp

En annan trevlig finess är att bryggaren har ett manuellt droppstopp som kan justeras för att styra extraktionstiden. Det här kan vara avgörande för smaken, då bönorna måste få tillräckligt med tid på sig att frigöra smaken, oavsett hur mycket kaffe man brygger. 

Det krävs förstås att du håller lite koll så att det är rätt inställt innan man drar igång bryggningen, för annars får man moppa kaffe i köket, men det är tvivelsutan en vettig funktion.

Bryggvattnet pumpas bort

I de flesta vanliga kaffebryggare finns alltid lite vatten kvar i värmeelementet efter att kaffet har bryggts. Och det här gamla vattnet sköljs över kaffet när man brygger en ny omgång, innan det nya stigit och nått upp. Inte jättefräsch, och något som Wilfa har byggt bort med WSP-2A. Här finns en liten pump som ser till att allt gammalt vatten töms ut. Det här kan låta lite, men det är inget som stör. Och kaffet blir ju klart godare.

Snygg men udda

En sak som du lär få vänja dig lite vid om du skaffar en Wilfa Svart Precision WSP-2A är att höljet blir hett under bryggningen. Vi mätte faktiskt temperaturen vid av- och på-knappen, och som mest var den uppe i 52 grader. Det innebär att det är hett, men inte att du bränner dig så klart. Det kan dock komma som lite av en överraskning, men är i sin ordning. 

Överlag är designen både smart och snygg. Den här bryggaren ser måhända inte ut som en klassisk kaffebryggare, utan har en lite mer laboratorieaktig design, som dock är rätt läcker. Den har en sober finish i borstad aluminium och ganska vackra rena linjer. 

Det är även en kaffebryggare som är tämligen lätt att rengöra. 

Den enda pricken i designprotokollet är utformningen som gör att locket smutsas ned av kaffesump om man brygger stora mängder kaffe. Det är förstås enkelt åtgärda genom att skölja av locket, men ändå en designmiss som bör påpekas. 

Med det sagt så är det här en fantastisk kaffebryggare för den som vill ha en utsökt kaffeupplevelse. Den kanske kräver lite tillvänjning och den ser en aning oortodox ut, men du kommer garanterat att gilla den. 

Fri frakt, snabb leverans hos:

Moccamaster Automatic – BÄST DESIGN

Inredningsfavoriten är snygg och gör gott kaffe

moccamaster-automatic-test
Temperatur: 96 grader (varmhållning 82 grader) Bryggningstid: 3 m 29 s (halvliter), 6 m 1 sekund (1 liter) Effekt: 1520 w  Övrigt: Sladd 14,8 decimeter (vinklad kontakt).

7.8 PRISVÄRD
8.6 PRESTANDA
8.2 ERGONOMI
7.8 BYGGKVALITET

I alla trendiga hem

Det finns väl inte ett enda trendmedvetet hem kvar som inte har antingen en italiensk kaffemaskin för 25 000 kronor i köket, alternativt en – just det – Moccamaster från nederländska Technivorm. Det här är inredningstidningarnas kaffebryggare nummer ett, utan tvekan. Men det handlar förstås inte enbart om design, utan om att den brygger gott kaffe också. Väldigt gott kaffe, till och med. 

Det är – som så ofta i de här sammanhangen – den förhållandevis höga bryggtemperaturen på 96 grader som är förklaringen. 

Det här är handbyggda maskiner som kommer med tio års garanti, något som är riktigt imponerande. Se bara till att registrera din bryggare på Moccamasters webbplats. 

Men även om den här bryggaren har hållit ställningarna under många år vid det här laget, så har många av rivalerna hunnit ikapp och i vissa fall förbi. Det finns gott om alternativ i den här prisklassen som faktiskt är snäppet bättre. 

En säker investering

Med det sagt så är det här fortfarande en av de bästa produkterna i segmentet. Vi gillar det automatiska droppstoppet, framför allt för att man inte behöver komma ihåg att stänga av det. Vi gillar även att det är smidigt att plocka bort filterhållaren, tack vare att det finns en utskärning i locket för utloppsröret. Samtidigt så känns plastdelarna en aning spröda och rangliga, och vi har faktiskt upplevt att knapparna på de här kaffebryggarna lätt går sönder efter en tid. 

Lyckligtvis finns bara två knappar. Den ena är en på- och av-knapp medan den andra minskar temperaturen på värmeplattan med 25 procent. Den senare knappen kan komma väl tillhands om man bryggt förhållandevis lite kaffe, för med fullt blås på värmeplattan riskerar det att smaka bränt efter en stund. 

När det gäller utseendet så finns verkligen inget att anmärka på, och att bryggaren dessutom finns i en herrans massa olika färger gör att man verkligen kan hitta exakt rätt produkt för sitt kök. 

Det här är en stabil och beprövad bryggare som gör riktigt gott kaffe, men inte bjuder på några direkt spännande extrafunktioner. Moccamaster är en säker investering, inte minst med tanke på tioårsgarantin. 

Fri frakt, snabb leverans hos:

Melitta Aroma Signature DeluxeBÄSTA BILLIG KAFFEBRYGGARE

Bra pris och LED-ljus i tanken

melitta-aroma-signature-deluxe-basta-billiga-test
Temperatur: 94 grader (varmhållning 82 grader) Bryggningstid: 4 m 18 s (halvliter), 6 m 5 s (1 liter) Effekt: 1520 w  Övrigt: Sladd 9 decimeter (rak kontakt).

9.0 PRISVÄRD
8.0 PRESTANDA
7.8 ERGONOMI
9.0 BYGGKVALITET

Gör riktigt gott kaffe

En av de mest prisvärda kaffebryggarna på marknaden för tillfället är Melittas Aroma Signature Deluxe. Den brygger glädjande nog också väldigt gott kaffe, och under de tester vi genomfört så har många hävdat att kaffet från den här bryggaren varit godast. 

Aroma Signature Deluxe har en lite annorlunda och kantig design, som på många sätt utgör en flirt med lite mer retroinredda kök. Kannan bär till exempel på en 60-talsaktig form. 

En kul detalj är att maskinen spelar upp ett litet ljud när kaffet är klart, en påminnelse som måhända är välkommen men som gärna hade fått låta lite trevligare. Det går lyckligtvis att stänga av ljudet om man irriterar sig på det. 

En annan udda detalj är att vattenbehållaren har integrerad LED-belysning, så att man kan se hur mycket vatten som fyllts på även när det är mörkt. 

Tål maskindisk

Vi gläds åt att man kan ta loss och diska delarna, som även tål maskindisk. Men att plocka bort filterhållaren är dessvärre lite krångligt. Normalt sett brukar man bara vrida spridningsarmen, men här måste man lossa hållaren med en knapptryckning. Omständligt värre, och förstås även en detalj som gör det lite onödigt krångligt att fylla på med kaffe. Sådana här saker riskerar att bli irriterande med tiden. 

Utöver krånglet med filterhållaren så är det här dock en mycket bra kaffebryggare. Den är robust byggd, snygg (åtminstone om du gillar den här typen av retroinspirerade design) och den brygger framför allt gott kaffe. 

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Kaffebryggare – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en kaffebryggare?

Det skiljer lite från fall till fall, men i grova drag så värms vattent upp av ett värmeelement. Trycket i behållaren stiger och vattnet pressas upp och ut genom ett utloppsrör. Det varma vattnet rinner genom filtret med kaffe och vidare ned i kannan.

Hur varmt ska man brygga sitt kaffe?

Kaffe ska bryggas på hög temperatur för att alla smakämnen ska frigöras. Vattnet ska hålla en temperatur på mellan 92 och 96 grader.

Köpa kaffebryggare – tänk på det här

En kaffebryggare bör framför allt hålla rätt temperatur. Här finns två olika saker att hålla reda på: Bryggtemperaturen ska ligga på mellan 92 och 96 grader medan värmehållningstemperaturen (när kaffet är färdibryggt) ska ligga på 80 till 85 grader.

Se till att köpa en kaffebryggare med droppstopp. Det är en funktion som förhindrar att vatten rinner ut om du plockar bort kannan under bryggning. Det finns mer eller mindre avancerade typer av droppstopp.

Se även till att du väljer en kaffebryggare med en tilltalande och gärna tidlös design, eftersom det här är en produkt du förhoppningsvis ska leva med i flera år.

Checklista köpa kaffebryggare

  • Se till att bryggningstemperaturen är hög och värmehållningen god.
  • Försäkra dig om att bryggaren har droppstopp.
  • Tänk till när det gäller designen.

Så testar vi kaffebryggare

När vi testar kaffebryggare så börjar vi med ett prestandatest där vi tar tiden för hur lång tid det tar att brygga 4, 6 respektive 10 koppar kaffe. Vi undersöker temperaturen på kaffet och smakar av det. Därefter använder vi kaffebryggaren i vår vardag under flera veckor för att se om bryggkaffet påverkas av hur ofta kaffebryggaren används, samt hur funktionaliteten är i olika hänseenden.

Vi testar kaffebryggarna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp. Slutbetyget speglar hur prisvärd vi tycker att kaffebryggaren är.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo