Bilbarnstol TEST: 4 bästa bilbarnstolar 2023 (bäst i test)

Är det något inköp du gör i ditt liv där säkerheten måste vara hundraprocentig så är det förstås inköpet av bilbarnstolen.

Men utöver den biten så finns även mänga andra aspekter att ta hänsyn till. Den ska vara bekväm för barnet, enkel för föräldrana att använda och gärna också prisvärd.

Våra experter har genomfört ett omfattande test av bilbarnstolar i olika prisklasser, där bland annat säkerhet, ergonomi, byggkvalitet och funktioner har bedömts.

Här nedanför hittar du inte enbart den bilbarnstol som bedöms vara bäst rent generellt, utan även den bästa billiga bilbarnstolen och det bästa premiumvalet.

Visa hela +

Besafe Izi Modular RF X1 i-Size

Bäst bilbarnstol för bekväma resor med hög säkerhet

bilbarnstol besafe med isofix och bas
Typ: Bakåtvänd bilbarnstol Vikt barn: 9-18 kg Längd bebis: Rekommenderad längd är 61-105 cm Montering: Isofix Vikt: 6,5 kg Övrigt: Fempunktsbälte

9.3 PRISVÄRD
9.6 SÄKERHET
8.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

 

Testvinnande bilbarnstol som är säker, välbyggd och bekväm

Besafe Izi Modular RF X1 i-Size är en bilbarnstol där man tänkt igenom allt från materialval och konstruktion till ergonomi och användarvänlighet. Den är lätt att storleksjustera i takt med att barnet växer, och barnet sitter bekvämt, ergonomiskt och med gott om utrymme under hela användningstiden.

Denna bilbarnstol går inte att fästa med bilbälte, så du behöver köpa till en bas som säljs separat. Men då får du också bäst användarvänlighet, för den gör så att du enkelt kan justera benutrymmet efter behov, basen är nämligen ställbar i tre olika lägen.

När det kommer till säkerhet levererar Besafes bilbarnstol på toppnivå. Denna modell kammar hem högsta betyg i krocktesterna. Bilbarnstolen är till och med godkänd i Plus-testet som är världens tuffaste krocktest. Så här är säkerhet verkligen i fokus.

Besafe Izi Modular RF X1 i-Size blir bäst i test eftersom det är en lättjusterad bilbarnstol som barnet sitter tryggt, bekvämt och säkert i – och som kan användas i många år.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Axkid Minikid 1

Bilbarnstol för dig med mer begränsad budget men högt säkerhetstänk

Axkid Minikid är en billig bakåtvänd bilbarnstol med bra säkerhet
Typ: Bakåtvänd bilbarnstol Vikt barn: 9-25 kg Montering: Bilbälte Vikt: 9,5 kg Övrigt: Fem lutningslägen på stödbenet

8.6 PRISVÄRD
9.2 SÄKERHET
8.3 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

 

Billig bilbarnstol med bra säkerhet, kan användas i många år

Axkid Minikid 1 är en bakåtvänd bilbarnstol med ganska hög rygg, vilket gör att barnet kan ha den länge. Även maxvikten medger lång användning, barnet kan väga upp till hela 25 kilo. Sammantaget gör maxvikt och storlek att du kan använda bilbarnstolen hela vägen upp till dess att barnet är runt 6 år.

Denna bilbarnstol är även prisvärd sett till komfort. Barnet sitter godkänt i den, även om den kunde varit lite bättre stoppad. Men den har nackkudde och bra stöd för benen.

En nackdel med denna bilbarnstol är att den saknar isofix-montering. Montering via bilens trepunktsbälte är också säkert, men långt ifrån lika smidigt som med isofix och bas när du har två bilar som du flyttar stolen mellan, speciellt i fallet med denna. Den väger också en hel del. Vipp-funktionen underlättar en del vid montering.

Det är egentligen hanterbarheten som är denna bilbarnstols nackdel överlag, den är inte så användarvänlig för den vuxna, och den har lite högre instegströskel när det kommer till att lära sig hur man justerar den.

Med det sagt så har den ändå många fördelar, speciellt med tanke på hur billig den är. Tyget är exempelvis lätt att torka av om det hänt en olycka. Dessutom är klädseln avtagbar.

Axkid Minikid 1 blir bäst billig bilbarnstol eftersom man inte snålat in på säkerheten, och för att den går att använda i många år framöver.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Britax Römer Kidfix I-size

Välkonstruerad bilbarnstol

britax römer kidfix i-size bilbarnstol
Typ: Framåtvänd bilbarnstol Vikt barn: Upp till 36 kg Montering: Bilbälte Vikt: 6,7 kg Övrigt: Fjärde förankringspunkt för trepunktsbälte

8.4 PRISVÄRD
9.6 SÄKERHET
8.2 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

 

Premium-rustad bilbarnstol med allra högsta säkerhet

Britax Römer Kidfix I-size är en riktigt välbyggd bilbarnstol. Den både känns och ser premium ut. Barnet sitter ergonomiskt och bekvämt, och bilbarnstolen har lång hållbarhet på så vis att den fungerar för barn upp till 36 kilo.

Varma bilresor är inga problem för det är bra ”ventilering” i stolen.

Tyget är tyvärr sådant att det suger en del om man spiller på det, så det är inte jätteenkelt att hålla rent den. Men du kan ta av tyget och tvätta det. Stolen är smidig att lyfta mellan olika bilar då den väger ganska lite, och den har stöd för isofix för snabb montering.

Bilbarnstolen är framför allt riktigt bra på grund av sin utomordentliga krocksäkerhet. Exempelvis har den ett extra sidokollisionsskydd (se till att du monterar bilbarnstolen så att det är placerat mot dörren) som reducerar krafterna vid sidokollision med 40 procent. Den har även en stötdämpande vaddering vid nacken, den har bältesguide som säkerställer att bältet hamnar där det ska vara och den är förstås krocktestad ur alla aspekter med godkänt resultat.

Britax Römer Kidfix I-size blir bästa premiumval eftersom det är den säkraste Kidfix-stolen hittills, den må kosta en del, men den är bekväm och man har inte sparat in på vare sig säkerhet eller användarvänlighet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Britax Römer Max-Way Plus

Justerbar bilbarnstol som räcker i många år

britax römer wayplus
Typ: Bakåtvänd bilbarnstol Vikt barn: 9-25 kg Montering: Bilbälte trepunktsbälte Vikt: 7 kg Övrigt: Fempunktsbälte

8.4 PRISVÄRD
9.2 SÄKERHET
8.2 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET 

Lätt bilbarnstol som vi rekommenderar vid användning i två bilar

Britax Römer Max-Way Plus är en välbyggd bilbarnstol som kan justeras i flera steg. Den är enkel att montera, trots att den saknar stöd för isofix. Den smidiga hanteringen gör att du snabbt kan flytta bilbarnstolen från den ena bilen till den andra.

Det fanns en del vi var missnöjda med hos den äldre modellen, men efter plus-tillägget är den både riktigt bekväm och enkel att hantera. Här finns gott om benutrymme, och vadderingen är bra. Klädseln är avtagbar så att du kan tvätta den.

Britax bilbarnstol har även hög säkerhet och klarar det mycket tuffa Plus-testet (krocktest) med godkänt resultat.

Britax Römer Max-Way Plus är ett bra köp för dig som söker en lätt bilbarnstol som är enkel att justera, exempelvis för dig som har två bilar som du flyttar stolen mellan.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Bilbarnstol – Vanliga frågor och svar

När kan man börja använda bilbarnstol?

En bilbarnstol är den bilstol som tar över efter det att barnet vuxit ur babyskyddet. Vilken ålder (egentligen bara vikt och längd) som bilbarnstolen gäller från varierar mellan olika modeller, men ofta kan du gå över till bilbarnstol när barnet är drygt ett år. Sedan bör barnet åka bakåtvänt tills det är 4-5 år.

Köpa bilbarnstol – köpråd

Den som ska köpa en bilbarnstol bör först sätta upp en budget för hur mycket den får kosta, och sedan undersöka vilka modeller som presterar bra i krocksäkerhet samt hur länge stolen kan användas.

Checklista: Tänk på det här när du köper bilbarnstol

  • Säkerhet: Det allra viktigaste är att barnet sitter säkert i bilen. Alla bilbarnstolar som säljs på marknaden uppfyller de grundläggande säkerhetskraven, men det finns de som är lite extra bra och därför klarar tuffare krocktester än de som är standard, exempelvis plus-testet. De kan även ha extrautrustning som gör dem ännu tryggare i trafiken. Sidokrockskydd, energiabsorberande skal och liknande är alla säkerhetsfunktioner.
  • Montering: Genom att köpa till den matchande basen till bilbarnstolen förenklar du monteringen. Basen monteras vanligen med isofix (förutsatt att du har det) och sedan kan du klicka i och ur bilbarnstolen med ett klick.

Så testar vi bilbarnstolar

När vi testar en bilbarnstol undersöker vi allt från monteringstid, vikt och funktionalitet till garantier, krocksäkerhet och användarvänlighet. Kan du exempelvis justera bältet med enhandsgrepp, kan du tvätta klädseln, hur stort är benutrymmet och kan det justeras, hur bekväm och vadderad är insidan?

Den bilbarnstol som blir bäst i test är den som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med säkerhet och komfort som de viktigaste.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo