Robotdammsugare TEST: Neato Robotics Botvac D8

Neato-d8-intro

”D8 kommer med ett godkänt städresultat och bra batteritid men en buggig mjukvara, den känns ofärdig

Kommentar från recensenten

Drifttid: 90 minuter Area: 200+ Kvm Höjd: 8,2-9,2 cm Bredd: 33 cm Djup: 31,5 cm Damm/sopbehållare: Ja, påslös 700 ml Mopp: Nej

Hur bra är den?

Neato D8 kommer in som en snygg robotdammsugare och med ett gott rykte samt höga förväntningar. D8:s föregångare, exempelvis D7, har varit prisade och omtyckta robotdammsugare i många hus och hem. Vi finner att D8 har en hel del potential, såsom bra städresultat, snygg och smidig app samt hygglig byggkvalitet. Dock så finner vi att D8 också har en hel del problem, såsom klumpig och lite långsam navigering samt en AI med en hel del buggar.

Se även hur Neato Botvac D8 gör sig i vårt stora jämförande test:

Bästa Robotdammsugare
Bästa Robotdammsugare för höga trösklar

betyg-6.2
Plus
 • Bra byggkvalitet
 • Hyggligt städresultat
Minus
 • Har svårt att se kringliggande objekt såsom kablar eller kläder
 • Ingen moppfunktion

Testresultat

Städresultat ?

8.0

Neato-d8-städresultat
 • STÄDYTA 200 kvm+
 • SUGKRAFT
 • MOPPFUNKTION Nej
 • DAMMBEHÅLLARE 700 ml
 • MOPPBEHÅLLARE Nej

Städning
Vi finner att när Neato D8 väl kör över ytor där smuts finns så finner vi en robotdammsugare som gör sig väl vid städning vi finner ett bra städresultat på hårda golv för det mesta tyngre objekt såsom exempelvis flingor eller plast kan vara lite svårare för D8 att få upp men utöver det finner vi ett gott resultat. Neato D8s 700 ml dammbehållare gör sig också väl och den är 200 ml större än Neato D7 som har en dammbehållare på 500 ml.

Moppning
Även om vi vet att Neatos tidigare robotdammsugare såsom Neato D7 inte hade en moppfunktion men det slutar inte att förbrylla oss att Neato D8 inte har en moppfunktion.. Vilket vi tycker att man bör ha, speciellt i denna prisklassen.

Mattor
Här kommer det som Neato är duktiga på och som Neato D7 finner vi ett gott städresultat på mattor och vi finner att det är här Neato D8 gör sig väl precis som sin lillebror Neato D7. Vi finner att djurhår såsom katt eller hund utan större problem dammsugs upp.


3.3

Neato-d8-navigering
 • SCANNING/KARTSYSTEM Laser
 • AI RÖRELSEMÖNSTER Ja, LDS
 • LADDA OCH ÅTERUPPTA Ja
 • AUTOTÖMNING Nej
 • TRAPPSENSOR Ja

Vi finner till en början en Navigering och AI som till en början verkar hygglig där vi finner att Neato D8 tar sig från rum till rum och åker in i mitten av rummet för att snurra och läsa av den vilket vi tar som ett gott intryck. Dock så inser vi snabbt att Neato D8s Navigering och AI inte är där vi finner att D8 har svårt att ta sig  längs kanter och AI:n känns förvirrad samt långsamt. Vi finner att Neato D8 bara stannar upp helt plötsligt och står stilla  vi försöker pausa den för att sedan återuppta men inget händer vad vi än gör. Vi får till slut en röst som säger att vi ska flytta den 60 cm vilket vi gör men då får vi fortfarande error och kan inte återuppta städningen. Vi finner även när roboten säger att vi ska flytta den 60 cm för att den inte känner igen området att detta är något som skulle kunna hända om vi inte var hemma vilket skulle göra att inget skulle vara städat när man kom hem för att roboten behöver manuellt flyttas 60 cm om den stöter på ett problem. Dom flesta robotar klarar detta själva till och med budget/mellan segments robotdammsugare såsom exempelvis Dreame D9, Roborock 5, Xiaomi Mi Robot Vacuum mop pro 2+, Neato D7 samt Ecovac Deebot N8 och många fler. Vi hoppas att detta är ett uppdateringsproblem och kommer att lösas framöver.

Vi finner även att Neato D8 en morgon har under natten kört in i laddstationen för att sedan trycka upp den mot väggen och lyfta hela robotodammsugaren såsom syns på bildern ovanför.

En sak vi även märker är att Neato D8 ofta behöver “Ta reda på sin omgivning” fast att den redan har gjort en karta över lägenhet eller hus, Sure vi fattar att den vill se om något har förändrats men är det nödvändigt varje gång?

Byggkvalitet & Design ?

8.7

Neato-d8-byggkvalitet
 • PLACERING FILTER Ovansida
 • BORSTAR 1, vänster baksida
 • TVÄTTBART FILTER Ja
 • KNAPPAR 2
 • HÖJD 8,2 cm lägsta 9,2 cm högsta
 • BREDD 33 cm
 • DJUP 31,5 cm

Design
Vi finner en relativt snygg design det som är unikt med Neato är dess kantiga framkant som gör sig väl när det kommer till exempelvis hörn och kanter. En design som många robotdammsugare inte innehar och det är något som kanske inte är något som är snyggare men rent funktionellt är det ett smart drag. På toppen av D8 har vi dammbehållaren och det är något positivt då det är enkelt att ta ur dammbehållaren samt tömma den utan behöva spilla damm överallt. Med en höjd på nästan 9.4 cm i D8s högsta läge så finner vi att den inte skiljer sig från många andra robotdammsugare som exempelvis Ecovac Deebot N8 som är 9,4 cm som högsta höjd eller Xiaomi Mi Robot Vacuum mop pro 2+ där vi finner en höjd på enbart 8,2 cm. Dock om vi jämför med tidigare generationen Neato D7 så finner vi en både lägre höjd samt kortare djup.

Byggkvalitet
Byggkvaliten i helhet finner vi god, dom enda platserna vi finner att kvaliten känner lite svajjig i konstruktionen är när man lyfter upp dammbehållare så har den 2 plast flickar på vardera sida som känns lite svajjiga på ytterkanterna och är såna som riskeras att gå sönder lätt.

Knappar
Vi finner 2 knappar på D8s kropp, en Wifi knapp och en power knapp. Vi finner att knapparna i sig är tröga när man ska trycka på dom och den stora powerknappen kan man enbart trycka i mitten, råkar man trycka på kanterna reagerar roboten inte, svajjig kvalitet. 

Filter
Dammbehållaren som vi finner på toppen av Neato D8 är på 700 ml som tidigare nämnt och är en uppgradering på hela 200 ml från Neato D7 som har en dammbehållare på 500 ml


Installation ?

8.0

Neato-d8-installation
 • APP Myneato
 • STÖD FÖR ALEXIA Ja
 • STÖD FÖR GOOGLE Ja

Installation till stor del är simpel dock tyvärr bara på engelska. Vi finner att man är tvungen att ladda ner uppdateringar det första vi gör vilket tar sin lilla tid men som tidigare nämnt är processen i sig simpel. Efter 10-15 minuter är Neato D8 ute och dammsuger. Vi var under installationen tvungna att starta om installationen då routern och Neato D8 inte fick kontakt med varandra. Dock efter omstarten så fick dom kontakt på en gång.

Trösklar ?

7.3

Neato-d8-trösklar
 • KLARAR TRÖSKLAR ÖVER 1,8 CM 50/50
 • KLARAR TRÖSKLAR UNDER 1,8 CM Ja

Vi finner att Neato D8 tar sig över trösklar högre än 1,8 cm ibland, vi får ett 50/50 resultat. Vi finner att Neato D8 ibland lyftar upp sig självt då hjulen fastnar och trycker upp stötdämparna vilket ger Neato D8 ett skjut bakåt vilket blir en kontraproduktiv process. Men ibland till vår förvåningn så åker Neato D8 över tröskeln utan problem.

App ?

6.9

Neato-d8-app
 • KARTSYSTEM Ja
 • ZONSTÄDNING Ja
 • STÄDLÄGEN 2

App
Vi finner en funktionell app som vi märker att Neato har lagt en hel del tid på, det är en app som har många bra features men också är en snygg app. Appen har dock en del buggar, vi fann att när vi pausade roboten ibland gick det inte att starta den igen, paus/play knappen reagerade inte fast att vi tryckte på den. Vi fann även att roboten inte startade och bara stod även fast att vi försökte navigera den genom appen. Appen i sig är väldigt snygg och välbyggd och vi ser stor potential i helheten. Vi hoppas att Neato kommer att fixa respektive buggar framöver. Vi finner även att zon städningen är enkel att förstå samt smidig.

Städlägen
Vi finner 2 städ lägen, Eco och Turbo vilket vi finner att båda funkar bra. Vi finner dock att Turbo läget slukar en hel del batteri dock, och vi hade gärna haft ett mellanläge utöver Eco och Turbo.
Vi märkte att under testets gång att man ibland inte kan ändra läge då man inte kan ändra från Eco till Turbo under städandets gång utan roboten måste åka tillbaka till laddstationen för att man ska kunna ändra.

Manuell kontroll
Vi märker även att man inte kan styra roboten varken med medföljande fjärrkontroll eller appen, detta är en egenskap som är bra om roboten exempelvis har fastnat eller har man vill köra den över ett enskilt område utan att behöva göra en no go zon eller vänta på att den städar hela rummet.

Underhåll ?

8.5

Neato-d8-underhåll
 • FILTER Hepa

Vi finner en otroligt lätt robotdammsugare där vi enkelt får ur sidoborste såsom filter och dammbehållare, det mesta är funktionell och går effektivt. Vi har inte super mycket att kommentera här förutom att Neato har gjort ett bra jobb då allt känns simpelt och effektivt.

Tillbehör ?

7.2

Neato-d8-tillbehör
 • EXTRA Filter X2
 • GOLV/VÄGGFÄSTEN Nej
 • SLADDLÄNGD 2
 • MOPPSKYDD Nej
 • DAMMTÖMMARE Nej

Tillbehör
Vi finer två extra filter samt kamm dock finner vi ingetn extra sidoborste.

Laddstation
Laddstationen har små gummigrepp på sin undersida som inte skapar så mycket friktion vilket gör att laddstationen lätt flyttas. Vi finner dock en sladdlängd på 2 meter.


Batteri ?

6.4

Neato-d8-batteri
 • BATTERI 2100 mAh
 • DRIFTTID 90 min

Vi finner ett batteri på 2100 mAh och en drifttid på upp till 100 min, detta batteri är ett av dom mindre i våra tester och jämför vi med Neato D7 så hade Neato D7 ett batteri på 4200 mAh dock så finner vi att Neato D7 har en maximal drifttid på 120 min medans Neado D8 har 90 min trots att den har 1500 mindre i kraft, alltså effektivare men fortfarande betydligt mindre. Vi finner dock att Neato D8 kan fortsätta där den slutade så den kortare batteritiden är inte världens grej.

Prisvärdhet ?

5.5

Neato-d8-prisvärd
 • PRISKLASS Premium
 • GARANTI 2 år

Prisvärdhet
Det finns mycket potential med Neato D8 men får Neato inte ordning på alla buggarna som AI samt appen så finner vi att prisvärdhet fallerar och om man är ute efter en Neato just nu bör man kolla in deras tidigare modell Neato D7 tills dess att Neato har fixat alla tidigare nämnda problem.


Video på robotdammsugaren


Neato Botvac D8 jämfört med två konkurrenter

Neato D7

Neato-d7-intro

Det är svårt att inte jämföra Neato D8 Med Neato D7 och vi finner två robotar som gör sig relativt lika och vi finner effektiva kant städningar på båda robotdammsugarna men vi finner att Neato D7 tack vare sin felfria AI gör sig till ett bättre val än Neato D8. Och det kommer att vara så tills Neato har fått till nya uppdateringar som löser nuvarande problematik.

Ecovac Deebot N8

Xiaomi-Mi-Robot-Vacuum-Mop-2-Pro-Prisvard-2-1024x581

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro + må vara en robotdammsugare som är hälften så billig, dock finner vi en dammsugare som gör sig lika väl men till och med bättre i många fall. Vi finner att Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro + gör sig bättre på trösklar, navigering samt snäppet bättre på städresultat.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo