Fläkt TEST: Dyson Cool Tower AM07 Pelarfläkt

Dyson Cool Tower AM07 fjärrkontroll

”En bladlös pelarfläkt med iögonfallande design”

Kommentar från recensenten

Inställningsbar höjd: Nej Fjärrkontroll: Ja

Hur bra är den?

Dyson Cool Tower är en lättanvänd pelarfläkt som kan röra sig i sidled för att sprida svalka över en större yta. Den har en riktigt fräsig design och konstruktion som är lätt att hålla ren. För den som bryr sig om inredning kommer denna att sticka ut på ett positivt sätt. Den är något dyr för att vara så simpel funktionsmässigt, men man köper den nog främst för att den har ett lyxigt utseende men också svalkar bra. Den gör precis det den ska, på ett särdelaktigt snyggt sätt.

BETYG-8.6-OPTIMERAD
Plus
 • Iögonfallande design
 • Bra nedkylning och fläkt
 • Väldigt enkel installation
 • Bra höjd
 • Superlätt att rengöra
Minus
 • Något ljudlig på hög effekt
 • Ganska få funktioner

Testresultat

Prestanda & kylning ?

8.8

 • OSCILLATION Ja, ställbart gradtal
 • KRAFTLÄGEN 10 manuella steg

Dyson Cool Tower AM07 fläktar väldigt bra på maxeffekt. Du märker tydlig avkylning både i närheten och på ett par meters avstånd.

Vi mäter upp hur denna bladlösa pelarfläkt presterar på olika lägen och olika avstånd. På tre meters avstånd känner vi en att den svalkar om vi har den på maxläge 10. Den presterar ungefär som testvinnaren på den här punkten. Man hade kunnat önska att de särskiljde sig mer, att denna skulle haft ännu mer power. Men den gör sig väl ändå. Sänker vi till halva kraften märks kylningen av på ett bra sätt fortfarande. När vi går ner på 3 måste vi sätta oss närmare för att den ska svalka.

AM07 är ganska tyst på läge 1-4. Men när vi ökar styrka låter den en del och då vill man sitta lite längre ifrån den.

Användarvänlighet ?

9.3

 • FJÄRRKONTROLL Ja
 • HÖJDJUSTERING Nej
 • LJUDNIVÅ 63 dB

Installation
Fläkten kommer i tre delar, ena delen är bladet, andra delen är motorn, tredje delen är foten. Pilar visar hur delarna ska placeras mot varandra för att klicka i och roteras för låsning.

Cool Tower har också en lättläst manual som tydligt visar ovan moment. Men missa inte att ta bort den blåa tejpen som låser oscillationen.

Användning
Dyson Cool Tower är väldigt lätt att använda. Det beror främst på att den inte har särskilt många funktioner. De nödvändiga finns här. Du kan exempelvis ställa in om den ska röra sig i sidled när den fläktar eller om den ska ha ett riktat fokus. Du kan även ändra hur hårt den ska fläkta.

Du kan däremot inte höja eller sänka den – fast den är ändå ganska hög som standard. När vi monterat den på foten så når den att fläkta över sängstommen. Sitter vi i en lägre fåtölj fläktar den ansiktet. Sitter vi däremot på en skrivbordsstol når den bara upp att svalka magen och benen, du får backa den en bra bit för att få bäst effekt då. 

Dyson Cool Tower är att betrakta som tyst på halverad prestanda eller lägre, men den låter en del när du kör den på max. Är du känslig skulle vi säga att den har ett litet minus på den här punkten, vi hade nog förväntat oss en lite mer imponerande prestation med hänsyn tagen till att denna fläkt är ganska dyr.


Byggkvalitet & Design ?

8.3

 • STORLEK Höjd: 100 cm, Bredd: 19 cm, Djup: 11 cm
 • STRÖMSLADD X m

Det första vi noterar är att denna fläkt är högre än vad den ser ut på bild. Det är dock bara positivt.

Den saknar blad, det är alltså en bladlös fläkt. Fördelen är dels utseendemässig, dels att den är kanonenkel att hålla rent. Du torkar av den med en trasa på ett litet kick.

Byggkvalitet
Pelarfläkten är gjord av plastmaterial och har en stabil konstruktion. Det som är lite tråkigt är att Dyson inte valt att addera något ytterligare material än plast för att ge denna premiumfläkt mer liv. Den är riktigt snygg i sin utformning, med sin bladlösa öppning, men känns billig när man tar i den.

Fläkten kan bara styras via fjärrkontroll. På själva fläktfoten sitter en on-/off-knapp, men inga knappar för att ändra styrka. Däremot ser du inställd styrka på en relativt lättläst display.

Fjärrkontrollen är kompakt och självklar i sin design. Man förstår vad varje knapp är till för. Inuti sitter en magnet. Det gör att du kan lägga fjärrkontrollen på toppen av fläkten med knapparna nedåt, och den ligger kvar där.
Driftkostnad ?

X.X

 • ENERGIFÖRBRUKNING X kW/h
 • TIMOSTNAD X kr

In progress

Tillbehör ?

8.0

Dyson Cool Tower AM07 fjärrkontroll
 • FJÄRRKONTROLL Ja

Du behöver inte köpa till något utan allt som behövs finns i kartongen.

Vad ingår?
I kartongen hittar vi fläktbladet, motordelen, en fot, fjärrkontroll samt en pappersmanual.

Prisvärdhet ?

8.6

 • Garanti 1 år

Den här pelarfläkten är ett bra köp för den som tycker att form och design är lika viktigt som prestanda. Den kostar en del, och utifrån det perspektivet hade vi gärna sett att den haft lite fler funktioner och lyxigare materialval. Men överlag är det en stilig, bladlös fläkt som imponerar när man kastar ett öga på den. Att den saknar fläktblad gör att det går väldigt fort att torka rent den.


Video på pelarfläkten


Dyson Cool Tower jämfört med två konkurrenter

Sandstrøm Stfdcb19e

sandström pelarflakt stfdcb19e

Sandstrøm Stfdcb19e har fler funktioner, större vertikalt täckningsområde och ett lägre pris. Den är inte så snygg utan mer basic i sitt utseende. Dyson vinner när det kommer till utseende men är ungefär likvärdig när det kommer till prestanda och byggkvalitet.

Clas Ohlson Pelarfläkt

Pelarfläkt Clas Ohlson

Dyson Cool Tower är en betydligt bättre pelarfläkt än Clas Ohlsons väldigt mycket billigare modell. Clas Ohlsons pelarfläkt må vara en budgetmodell men är ändå inte värd pengarna för golvfläktar i samma prisklass gör ett bättre jobb.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo