Elscooter TEST: Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-intro

”En ganska billig elscooter med bra körkänsla.”

Kommentar från recensenten

Storlek (HxLxB): 108x43x114 cm Motor: 250 W

Hur bra är den?

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global är en ganska billig elscooter med helt okej prestanda och säkerhet. För dig som mest kör i stadsmiljö med lättare backar räcker den gott och väl. Däcken med slang i ger en riktigt mjuk körupplevelse. Bromssträckan är okej, men det finns de som presterar mycket bättre på den här punkten. Framförallt är den toppen när det kommer till körglädje på kortare sträckor i urban miljö.

Se hur Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global står sig i vårt stora test: ELSPARKCYKEL BÄST I TEST

BETYG-8.6-OPTIMERAD
Plus
 • Ganska stark i backar
 • Lätt att svänga
 • Mjuk & skön körupplevelse
Minus
 • Piper tills aktiverad
 • Puttstart

Testresultat

Prestanda ?

7.5

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-prestanda
 • MOTOR 250 W
 • HASTIGHET Ca 20 km/h
 • KLÄTTRINGSVINKEL 14 %

Stadskörning
Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global
kommer in med en inte så kraftfull motor speciellt om vi jämför med exempelvis den uppgraderade versionen samt testvinnaren Xiaomi Mi Electric Scooter 3 där acceleration och topphastighet skiljer sig även om det bara skiljer 50 W sinsemellan. Dock finner vi att 1S gör sig väldigt väl om man är ny eller inte har så mycket erfarenhet av just elsparkcyklar.

Terräng & backar
När det kommer till backar finner vi att 1S tappar en hel del i fart speciellt när graderna ökare. Man tar sig uupp men det går långsamt vid större lut.

Navigering ?

9.3

Xiaomi-Mi-Electric Scooter-1S-Global-navigering-2
 • KÖRLÄGEN 3 st
 • DÄCK Gummerade med slang

Körkänsla
Vi finner att Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global har precis som Xiaomi Mi Electric Scooter 3 medföljande däck med tub vilket ger en både bättre manövrering samt att vi finner att vibrationerna är mycket mindre gentemot tublösa däck. Vi finner en lättkörd samt lättlärd elsparkcykel

Underlag
Som tidigare nämnt så känner vi att förmågan att ta sig fram samt manövrera sig när det kommer till asfalt gör sig väl. Vi finner dock också att detsamma gäller grus tack vare att däcken innehar en tub finner vi inte bara en bättre stabilitet och friktion vi finner även att vibrationer och dylikt är tydligt mindre med tub däck.


Batteri ?

7.3

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-batteri
 • KAPACITET 7650 mAh
 • RÄCKVIDD Upp till 30 km
 • UTTAGBART Nej

Så länge räcker batteriet
Vi kör Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global i ca 20 km innan batteriet dör
så vi finner ett batteri som gör sig bra där vi finner att man tar sig till jobb och hem utan större problem men vill man åka längre än 20 km så bör man har med sig laddare


Säkerhet ?

6.7

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-säkerhet
 • LYSE Ja (fram samt bromslampa bak)
 • REFLEXER Ja, 1 st fram samt sidoreflexer
 • UPPMÄTT BROMSSTRÄCKA 6,25 m (vid 20 km/h)
 • BROMSAR Dubbel skivbroms

Bromsar
Bromssträckan är ganska lång jämfört med syskonet Scooter 3 men fortfarande klart godkänd. Bromsarna låser direkt och ger en mjuk men stabil inbromsning.

Säkerhet
Du kan låsa elscootern i appen så att motorn inte kan startas av någon obehörig.

Kvalitet & Design ?

8.5

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-kvalitet&design
 • VIKT 12,5 kg
 • STORLEK 108x43x114 cm
 • FÖRVARINGSSTORLEK 108x43x49 cm

Byggkvalitet
Det är genomgående bra kvalitet på denna ändå ganska billiga elscooter. Ramen är bra, det är enkel montering via fyra skruvar, allt sitter med bra passform.

Förvaring
Elscootern fälls enkelt ihop via ett stort vridhandtag som du fäller ut och ner. Sedan viker du ner styret och ramen. Styret har en flärp som sätts mot en utbuktning på ramen ovanför bakre hjulet, och sedan kan du lyfta scootern i ramen. Den är lätt att bära för den väger bara drygt 12 kilo.

Funktionalitet & app ?

9.0

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-app&funktionalitet
 • KÖRLÄGEN 3 st
 • APP Ja

Funktionalitet
Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global har tre olika hastighetslägen som du ändrar genom att dubbelklicka på on/off-knappen på styret. Med ett singelklick startar du lyset på den knappen. För all övrig funktionalitet använder du appen. Det finns även en ringklocka på styret.

App
Mi Electric Scooter 1S Global har app. Det som sedan tar tid är att komma på vilken app man ska använda, och att se den två minuter långa videon i appen som du inte kan klicka dig förbi. Under tiden piper elscootern vilket är enormt enerverande. Slutligen kan man trycka sig vidare och när man sedan tryckt på aktivera så slutar den att pipa. Appen innehåller massor av bra information, och du kan även låsa motorn så att man inte kan starta elscootern.

Tillbehör ?

8.5

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-tillbehör
 • TILLBEHÖR 1 extra däck med tub

Vad ingår?
Det är inte punkteringsfria däck så det är schysst att Xiaomi, trots det lägre priset, skickar med ett extra däck med tub i. Skulle du få punka har du ett att byta med. Medföljer gör även en pappersmanual.

Prisvärdhet ?

8.0

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-prisvärdhet
 • Garanti 2 år

Värd pengarna?
Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global är en ganska billig elscooter och är ganska standard i sitt utförande. Den är bra och prisvärd för dig som bor i en lite lugnare stadsmiljö.


Video på elscootern


Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global jämfört med två konkurrenter

Xiaomi Electric Scooter 3

Xiaomi-Mi-Electric-Scooter-3-bäst-i-test

Storasyskonet Mi Electric Scooter 3 är mer prisvärd för det skiljer inte många hundralappar i pris, men Scooter 3 har mycket kortare bromssträcka och är starkare. Blåser det mycket ute och du har gott om backar i din närmiljö ger den något starkare motorn lite extra skjuts.

Veio ES5 RS

Veio-es5-rs-intro

Är du i första hand ute efter en riktigt snabb elscooter men som också har kort bromssträcka är Veio ES5 RS ett betydligt dyrare men också mer lämpligt alternativ. Den har punkteringsfria däck. Dock har den också sämre körkänsla och det finns en del detaljer på den som irriterar.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo