STORT TEST: Husqvarna Automower 415X i långtidstest

Husqvarna Automower 415X ovanifrån

Du kan ställa in klippzoner virtuellt utan inblandning från fysisk kabel

Kommentar från recensenten

Gräsmatta rek storlek: 1 500 kvm Gräsmatta som vi anser den klara: 2 000 kvm Kräver begränsningskabel: Ja Programmering: Display + app (bluetooth, 4G, GPS) Kniv: Pivot (3 st dolda rakblad) Klippbredd: 22 cm Klipphöjd: 2-5 cm Lutning gräsmatta: 40 % i arbetsområdet, 15 % i kantgräns Storlek: 61x45x24 cm Vikt: 9,7 kg Ingår installationsmaterial: Nej

Hur bra är den?

Husqvarna Automower 415X är en av de bästa robotgräsklipparna på marknaden. Den är enormt användaarvänlig och pålitlig. Denna robot utgör på många sätt ett lyxval. Du kan exempelvis ställa in arbetsområden via appen utan att behöva avgränsa dem med begränsningsslinga. Å andra sidan är flera av de exklusiva funktionerna för serien sådana som de flesta förmodligen förväntar sig av en robot 2023, exempelvis uppkoppling till mobilnätet och automatiska uppdateringar. Vi har satt den på prov för att se om den lever upp till sitt pris.

Se även hur Husqvarna Automower 415 klarar sig mot konkurrenterna i vårt stora jämförandetest: Robotgräsklippare bäst i test

Plus
 • Virtuella zoner
 • Supersnabb installation
 • Mycket lättanvänd
 • Driftsäker
Minus
 • Något smal klippbredd
 • Svag när den backar i sluttning
 • Får lätt synbara repor

Testresultat

Installation?

9.6

husqvarna automower 415x display
 • I PAKETET Laddstation, robotgräsklippare och manual
 • PROGRAMMERING Display eller mobilapp
 • UPPKOPPLING Mobilnät (4G) samt bluetooth för snabb första anslutning till mobilen
 • GPS Ja
 • Ultraljudssensor Nej

Installation
Det är väldigt enkelt att komma igång med Automower 415X. Alla Husqvarnas robotgräsklippare har fördel i att de inte behöver kalibreras, utan så fort du har begränssningsslingan inkopplad i stationen är det bara att trycka på start så börjar den att arbeta. Du bör däremot koppla upp den mot appen och ställa in sådana saker som klippschema, klipphöjd och liknande för att optimera installationen.

Snabb hemgång
Laddningsdockan har stöd för både slinga runt gräsmattan och en guidekabel.

Guidekabeln är en extra kabel som du kopplar till stationen och sedan fäster på begränsningsslingan i ett annat område av installationen. Den fungerar som en guide för roboten. Exempelvis öppnar den upp för dig att placera kantkabeln i mycket branta sluttningar eller i hård terräng utan att förstöra ”gå hem”-delen eftersom kantkabeln nu huvudsakligen fungerar som ett stängsel, roboten kan gå hem via guidekabeln istället för längs gräsmattans yttre gräns. Det blir också en snabb genväg hem och ut igen.

Appstyrning
Appen är väldigt lättanvänd och snabb att navigera i. Här finns alla funktioner tillgängliga. Dessutom kan du använda den för att ställa in olika arbetsområden i installationen. Detta kräver dock att din robogräsklippare hunnit bekanta sig med din gräsmatta i en till två veckor.

Prestanda?

9.2

Husqvarna Automower 415X bakre hjul
 • REK STORLEK Upp till 1500 kvm

Storlek på gräsmatta
Automower 415x har en rekommenderad gräsmattastorlek på upp till 1 500 kvadratmeter. Vi skulle nog säga att du även kan köra den på gräsmattor som är runt 2 000 kvadratmeter i storlek om du optimerar inställningarna, såsom startpunkter och klippscheman i olika arbetsområden. 

Klipptiden efter ett års testande är fortfarande cirka 50 minuter. Den laddar sedan batteriet i 55 minuter och lämnar stationen för att gå ut och klippa igen så länge den fortfarande är i en schemalagd tidslucka. 

Terränghantering
Husqvarna Automower 415X klarar utmaningar bra. Den är kompetent både när det kommer till problemlösning och rent fysiska hinder. Den har inga problem med att klippa sluttningar inom sin rekommenderade maximala vinkel, mjuka gräsmattor med mossa eller ojämna gräsmattor med lös smuts. Vi skulle hävda att AI och terrängegenskaper är det som verkligen särskiljer Husqvarna från många av konkurrenterna.

Om du har en komplex gräsmatta – således en gräsmatta som inte bara är platt och rektangulär – kommer du att vilja ha en robotgräsklippare som är pålitlig, och det är den här. Driftsäker.

De gånger den kör fast är när den måste backa i brant sluttning, då slirar den lätt, eller om du har kantkabel precis i slutet av en brant sluttning. När den har fastnat stannar den, skickar en push-notis och går in i ett batteribevarande tillstånd. Så när du hittar den kan du enkelt flytta den några centimeter (eftersom den är väldigt lätt), trycka på start så återupptar den klippsessionen.

En annan sak vi verkligen uppskattar är hur tyst 415X arbetar. Den kommer inte att störa grannarna, eller familjemiddagen på uteplatsen.


Byggkvalitet & Design ?

8.5

dolda knivar husqvarna automower 415x
 • VATTENTÄT Ja (IPX5, spolsäker)
 • LED-BELYSNING Ja
 • MATERIAL Plast

Byggkvalitet
Konstruktionen är sköljsäker (IPX5) så att du kan tvätta av den med trädgårdsslangen. Den är också slimmad i sin design. Med tanke på priset kunde robotgräsklipparen gott ha haft något bredare klippbredd, men den klarar ju å andra sidan den gräsmattestorlek som tillverkaren rekommenderar den för. Displayen på robotgräsklipparen är lagom stor för den som vill göra inställningar denna vägen, och menysystemet är mycket lätt att förstå sig på och navigera i.

Konstruktion
Husqvarna Automower 415X är utrustad med LED-ljus som du kan ställa in efter eget behag: antingen tända jämt, tända på kvällen eller alltid släckt.

Robotgräsklipparen har fyra hjul, med stort mönsterdjup på de bakre. De två framhjulen är bara mindre, men smidiga, stödhjul.

Knivsystem
Under robotgräsklipparen hittar du en knivskiva som rymmer tre rakbladsknivar (pivot). De gömmer sig under en täckplåt och syns för det mesta bara när skivan snurrar. Detta är bra eftersom robotgräsklippare med synliga rakblad tenderar att samla på sig mycket gräs runt skruvarna, som i sin tur stör bladens rörelse.

Funktionalitet ?

9.3

Funktioner
Det mest lockande och intressanta i funktionalitetsväg lär vara virtuella klippzoner – Automower Intelligent Mapping (AIM) är nämligen tillgängligt för den här modellen. Det innebär att du kan rita in olika zoner på kartan i appen och ställa in olika klipptid och klipphöjd i varje zon. Du behöver alltså inte dra begränsningskabel för att markera dessa områden. Robotgräsklipparen kommer att använda sig av befintlig kabel för att hitta till områdena. Vi hade gärna sett att den även kunde förlita sig på GPS:en för att ta sig dit, så att den kan åka mer fritt.

Du kan förstås även ställa in vanliga startpunkter för att skicka roboten direkt till den avlägsna delen av gräsmattan en viss procentandel av starterna. Här finns även frostsensor och vädertimer. Eftersom robotgräsklipparen har inbyggd GPS får du även pushnotiser om den lämnar din tomt (blir stulen) eller annan viktig information. 

Kombinationen GPS, bluetooth för snabb uppkoppling och GSM för distansstyrning gör att du har full koll på din robot. Anslutningen innebär också att du kan styra denna robotgräsklippare från din smarta högtalare eller din Apple Watch. Den har till och med stöd för IFTTT så att du kan inkludera den i din avancerade smarta heminstallation. Här får man verkligen allt man kan tänkas behöva som modern husägare.

En funktion som är unik för Husqvarnas robotgräsklippare är spiralklippning. Den gör robotgräsklipparen med tidseffektiv på gräsmattan. Om den av en händelse har missat att klippa i ett område, som därmed har hunnit att växa på sig, så kommer den att utföra en växande cirkelrörelse för att klippa området noggrant. Du kan ställa in intensiteten för denna funktion. Det snitsiga är att du kan hålla nere klippschemat till ett minimum om du använder dig av spiralklippningsfunktionen.

Det finns även inställningar som hur långt du vill att roboten ska färdas över begränsningsslingan innan den vänder, vilket är viktigt eftersom du vill att kanterna också ska klippas. Det finns tyvärr inget kantklippningsalternativ, men nyss nämnda funktion gör att den håller efter kanterna ändå. Däremot blir det ju problematiskt för den som har känsliga områden nära begränsningsslingan.


Tillbehör ?

6.0

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
 • ANTAL TILLBEHÖR 3 st

Vad ingår?
Det ingår en robotgräsklippare, en laddstation och en manual. Installationsmaterial får du köpa till separat om du inte redan har en installation på plats.

Prisvärdhet ?

9.4

Husqvarna Automower 415X repig kaross
 • VAD GILLAR VI BÄST Att den har Automower Zone Control så att du kan ställa in virtuella klippzoner

Värd pengarna?
Husqvarna Automower 415X är absolut värd pengarna om du har en gräsmatta som inte är ”enkel” eller om du vill ha en riktigt modern och lättanvänd robotgräsklippare. Den gör sig allra bäst på mer komplexa ytor där dess algoritmer och funktioner verkligen kan briljera.


Om testet

Vi har långtidstestat Husqvarna Automower 415X. Testet påbörjades i maj 2022 och pågick under hela sommarsäsongen och en bra bit in på hösten. Testet gäller även 2023 eftersom vi kör våra robotgräsklippare så länge de fungerar, och eftersom denna modell får uppdateringar av mjukvaran trådlöst så vi har alltid senaste programvara i den – och uppdaterar förstås test-texten så fort vi hittar nya egenheter hos robotgräsklipparen.

Vi har testat robotgräsklipparen på olika typer av gräsmattor. Till vår hjälp har vi ett antal husägare som ställer upp och låter oss testa robotgräsklippare på deras tomt. Vi roterar ett stort antal robotgräsklippare mellan dessa gräsmattor för att se vad de klarar (och inte klarar) av. Gräsmattorna har alla sina olika utmaningar. På så vis hittar vi svagheter och styrkor hos de olika klipparna.


Husqvarna Automower 415X jämfört med två konkurrenter

Konkurrent 1: Stihl Imow RMI 432 PC

Logga

Stihl Imow RMI 432 PC klarar ungefär samma yta gräs och är också uppkopplad till mobilnätet för enkel distansstyrning. Tyvärr måste den lämnas in om du ska uppdatera mjukvaran för den klarar inte det på distans. Den har också lite sämre byggkvalitet och färre smarta funktioner. Å andra sidan är priset betydligt lägre.

Konkurrent 2: Robomow RK2000

Logga

Robomow RK2000 är en rejäl uppdatering från Robomows tidigare ganska omoderna flotta. Den presterar betydligt bättre när det kommer till terrängegenskaper, modern funktionalitet och driftsäkerhet. Priset är lite högt i förhållande till utbudet av unika eller säregna funktioner, men som renodlad robotgräsklippare är den ett bra köp.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo