Skaftdammsugare TEST: Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus

”Med möjligheten att kunna moppa finner vi att Philips här har gjort en relativt funktionell skaftdammsugare.”

Kommentar från recensenten

Drifttid: 35-80 min (Eko) ca 20 min (Turbo) Storlek (HxLxB): 120,5×26,6×25 cm Dammbehållare: Ja påslös, 0,60 l

Hur bra är den?

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus har inte bara ett av de längsta namnen utan den har även en rad bra funktioner som gör den till en multifunktionell skaftdammsugare i premiumklassen. Under vårt test har vi funnit både positiva såväl som negativa saker där vi finner en bra drifttid, bra tillbehör där man bland annat får mopp samt 8 unika munstycken. Dock finner vi att byggkvaliteten är plastig på vissa ställen och att dammsugaren kan kännas otymplig då och då.

betyg-8.2-optimerad
Plus
 • Effektiv drifttid
 • Många tillbehör
 • Moppfunktion
Minus
 • Plastig
 • Högt pris

Testresultat

Städresultat ?

8.6

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus städar
 • LÄGEN Eko, normal, turbo
 • SUGKRAFT
 • DAMMBEHÅLLARE 0,60 l
 • HEPA Ja

Lägen
Med denna skaftdammsugare finner vi tre olika lägen där vi har ett eko-läge, ett standard samt ett turbo-läge. Det är skillnad på prestandan men svårt att veta vilket läge man kör den på då man inte har en display att tillgå, du kan alltså inte se vilket läge du är i. Ekoläget tillför inte så mycket. Vi känner att två lägen hade funkat lika bra.

Mattor
Här finner vi ett gott resultat vi finner två motordrivna munstycken där det ena som är av det mindre slaget gör sig väldigt väl speciellt när det kommer till köksspill såsom mjöl, smulor och liknande.

Trösklar, lister, golv
Men en hel drös munstycken finner vi att städningen gör sig väl vid lister och trösklar.
När det kommer till golv så finner vi ett ok resultat, det mesta kommer upp men vi finner ibland att munstycket skjuter en mindre mängd damm eller smuts framför sig och suger inte upp det förens man kommer in från en ny vinkel.

Moppning
Vi har även en moppfunktion där Philips är relativt egna i och med denna moppfunktion finner vi en funktion som i sin helhet borde funka bra och det går bra så länge man drar moppen bakåt, rör man den frammåt så trycks munstycket ner mot golvet vilket såklart är bra för smuts och liknande som har torkat eller är lite svårare att få bort, men det blir också väldigt tungt att städa då man hela tiden måste använda hela kroppen för att tryckla fram moppen, helt klart enklare med en vanlig mopp.

Möbler, katthår, hundhår
Här finner vi även ett gott resultat vi finner att det mesta av hår såsom djuhår katthår eller liknande kommer upp och att denna skaftdammsugare har kraften att utföra det.

Användarvänlighet ?

7.8

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus dammbehållare
 • ENSTEGSTÖMNING Ja

Underhåll
Till en början kan själva tömmningen känns annorlunda om man jämför med exempelvis Dreames T30-T20 eller Dyson V15 dock finner vi att så fort man förstår designen så går allt realtivt simpelt.

Funktioner
Vi finner ett mindre ställ för själva huvudelen men till dom alla munstycken finns inget

Byggkvalitet & Design ?

7.5

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus som handdammsugare
 • VIKT 1,56 kg
 • AUTOMATISK GAS Ja
 • MATERIAL Uteslutande plast

Utseende
Utseendemässigt finner vi en skaftdammsugare som känns som att den är designad upp och ner speciellt om vi jämför med Dreame T20, T30 eller exempelvis Dyson V15. Då man finner självahandtaget på övre sidan av dammsugaren. Vi finner även en display som för denna prisklassen känns billig tyvärr.

Byggkvalitet
För en skaftdammsugare i denna prisklassen tycker vi inte att byggkvaliten är något att hurra för, vi finner att en hel del saker känns billiga och vi finner att displayen som nämns ovanför känns billig och utdaterad.
Vi märker även att vid långvarig användning så finner vi att enheten i sig blir relativt varm och det ifrågasätter oss huruvida denna motor kommer att klara sig i längden.

Vikt
Viktmässigt finner vi att denna skaftdammsugare gör sig väldigt väl vi finner en vikt på 1,56 kg vilket är en av dom lägre och om man jämför med exempelvis Dyson V15 så är V15 runt 1.2 kg tyngre, vilket är imponerande.

Drifttid ?

8.0

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus LED
 • BATTERI 2500 mAh
 • STÄDTID 35 – 80 min (Eko) beroende på munstycke, 15-20 min(turbo) Beroende på munstycke uppmätt av oss
 • UPPLADDNING 4:30, uppmätt av oss

Batteritid
Vi finner ett batteri på 2500 mAh som gör sig relativt väl där vi finer en städtid mellan 35 – 80 min i eko läget samt att vi finner att med turboläget får vi en städtid på ca 15-20 min. Tidsintervallen ter sig annorlunda beroende på vilket munstycke man använder.

Uppladdning
Uppladdningstiden är 5 timmar och är en av dom snabbare dock inte lika snabb som Dyson V15 som har en uppladdningstid på ca 4 tim.

Tillbehör ?

8.9

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus alla tillbehör
 • ANTAL TILLBEHÖR 8, tillbehör + laddare samt station
 • BATTERIER 1 laddare
 • MOTORISERADE MUNSTYCKEN 2 st

Vad ingår?
Vi får en hel del tillbehör med denna skaftdammsugare och med många bra features och där vi finner att denna skaftdammsugare kan konkurrera med exempelvis Dysons V15 där vi finner 8 individuella munstycken. Överlag finner vi munstyckena effektiva och funtkionella men som tidigare nämnt med byggkvaliten så kan vi finna några av dom lite väl plastiga.

Prisvärd ?

8.2

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus sladdlös dammsugare
 • Garanti 2 år

Värd pengarna?
Philips 8000 series Speed Pro Max Aqua Plus kommer in högre pris och hamnar i premiumklassen. Vi finner ett relativt gott städresultat, bra tillbehör, bra batteritid samt möjligheten att kunna moppa dock finner vi att vissa funktioner kanske inte är på topp där byggkvaliten känns otillräcklig speciellt för denna prisklass. All in all får man en bra skaftdammsugare men vi ifrågasätter oss priset något.


Video på skaftdammsugaren


Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus jämfört med två konkurrenter

Dyson V15

Dyson V15 Detect

Jämför vi med Dyson V15 så finner vi att denna skaftdammsugare från Philips gör sig bättre i segment såsom Byggkvalitet & Design där vi finner en lite bättre kvalitet samt att vi finner att tillbehören där vi finner en moppfunktion som inte Dyson V15 innehar. Kollar vi däremot på Dyson V15’s styrkor finner vi bland annat ett bättre städresultat samt att vi finner att både prisvärdhet och drift rankas högre dock finner vi att Philips har en moppfunktion vilket kan vara avgörande för många.

Dreame T30

dreame-t30-användarvänlighet

Dreame T30 och denna skaftdammsugare från Philips gör sig båda väl i olika segment och vi finner att Dreame T30 gör sig bättre i segment såsom städresultat samt att vi finner att användarvänligheten gör sig bättre där vi finner en solid display samt i vi har en bättre byggkvalitet. Dock med denna skaftdammsugare från Philips så finner vi inte bara en moppfunktion utan även en effektivare drifttid där vi finner batteritiden speciellt i turboläget är mer långvarig med Philips.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo