Skaftdammsugare TEST: Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute

”Vill du ha bästa möjliga städresultat är Dyson bästa valet och deras V15 är inget undantag.

Kommentar från recensenten

Drifttid: 35 min (standardläge) Storlek (HxLxB): 120,5×26,6×25 cm Dammbehållare: Ja påslös, 0,77 l Mer info: Laser för att upptäcka damm

Utbudet av skaftdammsugare är stort och tyvärr finns det en hel del dåliga produkter. När du väljer måste du vara noggrann, se till så att du inte köper grisen i säcken. Dyson V15 är långt ifrån en gris, även om vi efter petigt testande heller inte tycker att den är perfekt.

Hur bra är den?

Dyson V15 är en väldigt stark skaftdammsugare och det är den här produktens allra bästa säljargument. Visst, batteritiden är också riktigt bra och funktionerna med. Men det är just prestandan som gör den till en så kompetent dammsugare. V15 är uppföljare till V11 och också ganska dyr, därmed tycker vi att den borde ha haft bättre byggkvalitet och ännu smartare lösningar. Men hittar du den till ett bra pris är det en av de bästa skaftdammsugarna som pengar kan köpa just för hur bra den är på att städa. Det spelar ingen roll om det är hårda golv, mattor, möbler eller bilen som ska bli ren, den fixar allt.

betyg-8.3
Plus
 • Enormt bra prestanda
 • Fixar alla typer av underlag
 • Lättanvänd
Minus
 • Trist byggkvalitet
 • Ganska dyr

Testresultat

Städresultat ?

9.5

Dyson V15 Detect Absolute golvmunstycke
 • LÄGEN Eko, mellan, turbo
 • SUGKRAFT
 • DAMMBEHÅLLARE 0,77 l
 • HEPA Ja

Mattor
Dyson V15 är exemplarisk när det kommer till att städa rent. Vi testar exempelvis att spilla ut mjöl, brödsmulor och grus på en matta med lugg, allt dammsugs upp i 1-2 svep. Att den skulle ha ett bra städresultat på hårda golv var väntat, men att den får rent mattor med sådan precision imponerar.

Trösklar, lister
En annan utmaning är att få rent vid trösklar och lister, inte heller här gör Dyson V15 oss besvikna. Vi aktiverar lasern på golvmunstycket och ser både mjöl, grus, smulor och katthår sugas in hela vägen in till kanten. Den suger lika bra från alla sidor. Den automatiska regleringen av sugkraften verkar mest vara ett hittepå för det finns ingen riktig struktur i när den sänker eller ökar, men den suger riktigt bra hela tiden ändå.

Möbler, katthår, hundhår
Dessutom har Dyson V15 ett självroterande möbelmunstycke som slår alla andra tillverkare på fingrarna. Att få bort katthår eller hundhår från soffan är enkelt med den här dammsugaren. Detta gör V15 till en mångsidig städhjälp, för den klarar nästan allt. Vi tycker egentligen bara att resultatet är något svagt när det kommer till bänkmunstycket, då får den inte riktigt samma momentum. Men på alla andra ytor är vi mer än nöjda med resultatet.

Användarvänlighet ?

8.3

Dyson V15 Detect Absolute monterad som handdammsugare
 • ENSTEGSTÖMNING Nej, två steg, måste låsa munstycke först

Underhåll
Dyson V15 har godkänd användarvänlighet. Du kan exempelvis lossa filtret med ett enkelt twist and turn-grepp och knacka rent det. Du tömmer dammbehållaren genom att pressa ett plastgrepp framåt och då skjuts innehållet ur behållaren ner i papperskorgen. Inget spill, inget damm. Det är smidigt så länge inget fastnar. Ska du rengöra behållaren blir det genast tokigt eftersom den sitter fast i dammsugaren.

Funktioner
Golvmunstycket har en grön laser på sidan. Laserstrålen ger bra uppsikt över städresultat men tyvärr är den placerad så att den ger mer översikt på ena sidan och nästan ingen på andra sidan av munstycket. Dyson V15 kan även välta lätt om du ställer ifrån dig den under städning, den glider iväg. Det är väldigt lätt att byta munstycken, allt är snap on och klickas enkelt i men är lite trögare att få ur. Ljudnivån är godtagbar. Det är däremot synd att du måste hålla inne gasknappen hela tiden när du dammsuger för dammsugaren är obalanserad bakåt så både handen och handleden blir ansträngda ganska fort.

Byggkvalitet & Design ?

7.5

Dyson V15 Detect Absolute filter
 • VIKT 2,74 kg
 • AUTOMATISK GAS Nej
 • MATERIAL Uteslutande plast

Utseende
Dyson V15 ser ut ungefär som de andra skaftdammsugarna från samma företag, med skillnaden att den har mer information i displayen och en grön laserstråle på sidan av golvmunstycket.

Byggkvalitet
Ibland slutar lasern lysa trots att vi inte stängt av den, då får man släppa gasknappen och trycka igång den igen för att ljuset ska börja fungera. Dammsugaren är väldigt plastig och glappar marginellt i snap on-delarna. Vi hade velat ha bättre byggkvalitet med tanke på vad V15 kostar. Den blir däremot inte varm och konstruktionen tål repor bra.

Drifttid ?

8.1

Dyson V15 Detect Absolute display
 • STÄDTID 35 min (standard), 15 min 36 s (turbo) uppmätt av oss
 • UPPLADDNING 4 h, uppmätt av oss

Batteritid
Batteriet räcker i ungefär 35 minuter på normal effekt. Vi har lasern igång, vi vet inte om det påverkar drifttiden för displayen säger egentligen att vi ska få ut 28 minuter men vi får alltså ut mer än så. Det är bra men inte så att vi hurrar av glädje, men om man ser till hur stark prestanda den har så är det ju ändå mer än godkänt.

Uppladdning
Det tar sedan ungefär fyra timmar att ladda den full igen. Det är ett okej resultat, men du lär vilja ha extrabatteriet liggandes på laddning för att kunna byta med om du bor större än 100 kvadratmeter.

Tillbehör ?

8.5

Dyson V15 tillbehör
 • ANTAL TILLBEHÖR Säljs i olika kit, vårt innehåller 8 tillbehör
 • BATTERIER 2 st + 2 laddare
 • MOTORISERADE MUNSTYCKEN 3 st

Vad ingår?
Du får med en väldig massa tillbehör om du köper det stora kitet av V15. Då kan du dammsuga trappor, möbler, bilen, bänkskivor, mattor och vinklar och vrår. Dessutom ingår dubbla batterier och dubbla laddare plus en plasthållare så att du kan hänga upp dammsugaren på väggen. Tre av munstyckena är motordrivna, det är det mjuka golvmunstycket för hårda golv, det breda borstmunstycket för mattor och det smala borstmunstycket för möbler.

Prisvärdhet ?

8.3

Dyson V15 Detect Absolute alla golvtillbehör
 • MODERN TEKNIK Laser, partikelräknare

Värd pengarna?
Den har väldigt bra prestanda och det är på den här punkten som den sticker ut. Vill du ha en riktigt kompetent skaftdammsugare är det denna du ska köpa. Men det finns brister vi inte vill se i den här prisklassen. Exempelvis har Bosch Series 8 och Roborock H7 gas som kan låsas så att du slipper hålla in den under dammsugning, det har inte denna. Visst, den klår dem på fingrarna när det kommer till städresultat men kostar också ganska mycket mer. Drifttiden är bra men jämför man med Dyson V11 är den inte bättre. Vi skulle nog säga att föregångaren V11 är ett mer prisvärt val, men att denna är bra för den har laser.


Video på skaftdammsugaren


Dyson V15 Detect Absolute jämfört med två konkurrenter

Dreame T30

dreame t30 städar

Om vi jämför Dyson Detect V15 Absolute med Dreame T30 har T30 inte riktigt lika bra prestanda men fortfarande bra prestanda nog för att motivera sitt pris. Det skiljer nästan halva priset, och för dig med tajtare budget är T30 då ett givet val. Men är du inte priskänslig och vill ha det bästa på marknaden så är Dyson rätt för dig.

Philips 8000 Series Aqua Pro

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus städar

Om vi jämför Dyson V15 Detect Absolute med Philips 8000 Series Aqua Pro så är Dyson V15 en betydligt bättre skaftdammsugare. Den har högre byggkvalitet, mycket bättre prestanda och fler funktioner till nästan samma pris. Det som Philips har fördel i är att den även kan moppa.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo